Sagan om kingen

- in Kultur, Studentliv

En statsminister som verkar föredra döda kungar framför utbildningspolitik. Lundagårds skribent Nina Lind saknade studentfrågor när Fredrik Reinfeldt gästade Studentafton under tisdagskvällen.

 

I AF-borgens stora sal håller Fredrik Reinfeldt historielektion. Det handlar om Jean-Baptiste Bernadotte och hur mycket bönder och sossar har betytt för Sverige.

Säkert en nyttig lektion för Lunds studenter, även om många kanske hade väntat sig att få den av SO-läraren Anna-Karin i fjärde klass, och inte av en statsminister.

I nästan en halvtimme berättar Reinfeldt om vårt fina land. Landet där politiker inte är korrupta, biståndet är skyhögt och klyftorna mindre än i nästan alla andra länder. Han är ödmjuk.

– Så här har vi byggt vårt Sverige. Jag hoppas att vi i Alliansen har bidragit med något litet, säger han.

Reinfeldt är i Lund, men hade lika gärna kunnat vara på ett ålderdomshem i Örebro. Att han är på ett universitet och talar till en sal till bristningsgränsen fylld med främst studenter märks knappast. Av kvällens sextio ägnar Reinfeldt två minuter åt politik som har med utbildning att göra.

Dessa två infaller när Medicinska föreningens ordförande Julia Frändberg vill veta när regeringen ska sätta stopp för trenden som innebär allt mindre pengar till högskolan och därigenom en sjunkande kvalitet på undervisningen.

Reinfeldt svarar att hon har fel, att regeringen visst har skjutit till resurser till den högre utbildningen. Och att han inte kan stå på en scen varje kväll och lova pengar till alla grupper han råkar prata inför.

Och det vore såklart oansvarigt. Studenternas intressen ska, med Reinfeldts ord, vägas mot allting annat. Tänk bara hur mycket pengar försvaret vill ha!

Nej, att prata om utbildning verkar inte göra Fredrik Reinfeldt på särskilt gott humör. Kanske är det Björklunds bord. Eller så är statsministern bara inte så värst intresserad. För väl i Lund verkar han föredra att prata om vad som helst annat, om det så hände för 200 år sedan.

 

 

 

Läs även rapporteringen från tisdagens studentafton på Lundagard.net