Lundaprofessor anhållen

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och olovligt brukande.

– Det har varit en väldigt jobbig tid men vi har fått stor hjälp av de andra delarna av universitetet, säger prefekten på den aktuella institutionen.

 

Professorn anhölls på tisdagskvällen, rapporterar SVT Sydnytt.

Både åklagaren Pernilla Trimmel, försvararen Fredrik Bülow och rektor Per Eriksson är mycket förtegna i ärendet.

Förundersökningen inleddes i mitten av maj. De brottsliga handlingarna ska ha påbörjats 2010 och skett vid flera tillfälle under de följande åren. På tisdagen ansåg Pernilla Trimmel sig ha tillräckliga bevis för att begära professorn häktad.

– Jag ansåg det nödvändigt att anhålla honom eftersom det finns skäl att tro att han kan försvåra utredningen så länge han är på fri fot, säger Pernilla Trimmel till Sydnytt.

Ärendet lämnades över till polisen den 3 maj.

– Vi behandlade ärendet för några veckor sedan tillsammans med facket, prefekten på institutionen och representanter från personalenheten. Som högsta ansvarig chef var jag med och tog beslutet att lämna över frågan till polisen, säger rektor Per Eriksson.

Ärendet har varit uppe i personalansvarsnämnden på universitetet innan det togs upp av åklagare. Prefekten på den aktuella institutionen beklagar djupt det inträffade.

– Det är varit en väldigt jobbig tid men vi har fått stor hjälp av de andra delarna på universitetet. Jag kan inte berätta mer än att det rör sig om ekonomiska oegentligheter.

Vad har ni sagt till personalen i dag?

– Vi har informerat om detta som jag berättar för dig för att undvika spekulation och ryktesspridning.

Drabbas någon i personalen eller studenterna?

– Nej, inte direkt, det kan jag inte säga. Men det är alltid tråkigt när någon i personalen, en kollega eller någon man känner är med om något sånt här.

Uppdatering: Professorn släpptes på fri fot under torsdagen, då åklagaren Pernilla Trimmel ansåg att den misstänkte inte längre skulle försvåra utredningen. Brottsmisstankarna har dock inte förändrats.

 

Artikeln uppdateras efter hand.