En svår kamp med svingen

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

En helt obegriplig sport enligt de flesta svenskar. Världens största självklarhet enligt en miljard indier. På en övergiven parkering på Kämnärsrätten testar Lundagårds Kenneth Carlsson på cricket.

 

Har man ingen aning om vad man ger sig in på får man åtminstone se ut som att man fattar vad man sysslar med. Med den lila landslagströjan, en replika från Sri Lankas världsmästarlag 1996, på kroppen hoppades undertecknad på det bästa.

– Är han från Sri Lanka, då kan han spela cricket, utbrister en av indierna hoppfullt till fotografen.

Nja. Återkommer om det.

På en halvt övergiven parkering mellan Kämnärsrättens korridorsbostäder och Willys lirar ett gäng indier och nepaleser cricket varje kväll. De är i Sverige av olika skäl, främst för att plugga masterutbildningar och doktorera. De kände inte varandra från början, men när ett par personer började spela cricket anslöt snabbt fler.

Sudip Joshi från Nepal har spelat cricket sedan han var åtta år. Precis som i Indien är det en sport som där spelas överallt på gatorna, precis som det spelas fotboll i Sverige. Där används exempelvis stolsryggar som wickets. På parkeringen i på Kämnärsrätten är det en stor blå container.

I proffsvärlden ska bollen kastas med rak utsträckt arm, något som förefaller närmast omöjligt för en nybörjare. Såväl kraft som sikte går förlorat. Men eftersom den annars så tunga och stenhårda cricketbollen är utbytt mot en tennisboll är det okej att fuska på den kastdetaljen.

Parveen Kumar från Indien bryr sig inte om det, han vet hur man kastar boll. Armen pendlar som ett hjul och i kaströrelsen vrider han hela kroppen och benen så att han närmast uppnår formen av en cirkel. Bollen flyger iväg stenhårt och träffar containern precis där den ska. Slagmannen har inte en chans att träffa.

Men oftast träffar slagmännen, så pass bra att det nästan ser enkelt ut. Bollen flyger ut i buskarna och matchen avbryts kort. Flera gånger tvingas utelaget hoppa in i dåligt placerade jordhögar som står uppradade mitt på parkeringen. En annan gång flyger bollen stenhårt strax över motorhuven på en strategiskt illa parkerad Opel.

Svenskar går förbi parkeringsplatsen och verkar inte fatta vad som försiggår, och inte blir det lättare av att alla deltagarna snackar hindi. Ett gäng australiensare stannar till. De förstår vad cricket handlar om och ser sugna ut.

– Do you want to join in, undrar Sudip Joshi.

– Well… no, säger australiern, men stannar kvar extra länge och funderar.

Få svenskar är med och lirar, även om det finns en hyfsat bra cricketförening i stan. Srikanth Ranganathan har lirat i den och ser likheterna med många andra länder där sporten har svårt att få fäste.

– Jag bodde i USA förr och deras landslag består mest av indier, pakistanier och lankeser. Det är ungefär samma sak i Sverige. Kanske beror det på vädret – cricket spelas endast utomhus och det är omöjligt att spela under den största delen av året här.

Att spela cricket kräver ingen dusch efteråt. Åtminstone inte om man är helt okunnig. Som utelag är det mycket dötid såvida man inte kastar. Motionen kommer som innelag när man slår iväg bollen. Om man kan träffa bollen, alltså.

För mig går det sådär. Slagträet är tungt och även om kastarna var väldigt snälla och kastade otroligt lösa bollar till mig är det inte enkelt att slå iväg bollen som i brännboll. Miss, miss, miss, miss och slutligen en hyfsad träff. En liten stund av upprymdhet och sedan ett kast igen. Miss och sedan är jag ute.

Matchen fortsätter och killarna på plan verkar alla kunna hålla reda på poängen. Jag förstår inte mycket, och det gör inte fotografen Jens heller. Tydligen går mitt lag från underläge till storseger. Cricket som sport går från obegripligt, men stannar vid väldigt oklart.

Fakta

[checklist]

Vad är cricket?

  • Sporten är inte helt enkel att förstå. Den är ganska lik brännboll. Halva laget turas om att med hjälp av ett slagträ slå bort en boll som motståndarlagets bowlers kastar – ungefär som i baseboll. Innelaget slår iväg bollen med hjälp av ett massivt slagträ som ser ut som kärringrackets tjocka brutala syster. Kastarens uppgift är att få slagmannen att missa och välta ner två pinnar som balanserar på ytterligare tre stående pinnar: wicketen.
  • För varje träffat slag får innelaget poäng, förutom om slagmannen missar och wicketen träffas. Då tjänar utelaget stora poäng. Så fortsätter det tills lagen byter plats och det nya innelaget jagar ifatt motståndarlagets poäng. Antalet poäng skiftar beroende på hur långt slagmannen får iväg bollen.

Hur lång tid varar en cricketmatch?

  • Man brukar ofta skämta om att matcher pågår i en evighet, och det är väl sant. Den finaste varianten av spelet – testcricket – pågår oftast i fem dagar. One Day International-formatet används i VM-sammanhang och pågår i runt åtta timmar. Dessutom finns det kortare T20-formatet som används i seriespel, där matcherna varar i ”snabba” fyra timmar.

[/checklist]