Utökat universitetsstöd till kårerna

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

Efter tre år enligt principen sänkt eller samma föreslås nu universitetsstyrelsen göra en plötslig vändning. Det ekonomiska stödet till kårerna ska nu kraftigt utökas.

 

Kårstödet, som existerat sedan kårobligatoriets avskaffande har blivit allt mindre sedan starten. Från början betalades 310 kronor per student eller doktorand ut, i dag är det totalt 175 kronor. Till nästa år var planen att stödet från universitet på 75 kronor skulle sjunka ytterligare, till 50 kronor.

Men enligt handlingarna till universitetsstyrelsens sammanträde som pågår under fredag och lördag på Örenes slott sker nu en helomvändning från den tidigare planen. Redan från och med första juli i år ska kårstödet istället utökas med 66 procent, till 125 kronor per student.

Under de tre första åren med kårstöd har det ofta talats om att stödet ska finnas under en ”övergångsperiod” och att det utbetalade beloppet inte kommer höjas – om det inte till och med ska sänkas. Det har ofta upprepats att kårerna, på sikt, ska klara sig utan universitetets stöd, i alla fall rent ekonomiskt. Det är nu första gången sedan 2010 när systemet infördes som universitetet tydligt föreslås gå åt andra hållet i frågan.

Totalt kommer kårstödet efter höjningen kosta 6,66 miljoner kronor 2014. Enligt förslaget ska 2,9 miljoner kronor, cirka 100 kronor per helårsstudent komma från staten via kammarkollegiet.

Samtidigt skjuter då universitetet till 3,766 000 kronor från de statliga utbildningsanslagen som varje student tar med sig till lärosätet. I styrelseförslaget på lördag omfattas dock bara ökningen under det andra halvåret 2013, totalt 753 000 kronor.

Läs även: Lus: ”Stödet är en fråga om överlevnad”

Fakta

[checklist]

Läs mer om kårstödet:

[/checklist]