”Skrämmande att problemet ignoreras”

- in Studentliv
@Karolina Jakstrand

”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet” är årets tema för Musikhjälpen. Lundastudenterna har redan börjat planera insamlingar.

I december sänds insamlingskampanjen Musikhjälpen i Sverige för sjätte året i rad. Förra året bidrog bland annat universitetets rektor Per Eriksson med att donera sin gamla mobiltelefon till ”mobilskroten” och Hallands nation skänkte delar av intäkterna från sin klubb ”Klubb 3”. Enligt Hallands nations kurator Mikael Dunér planeras det redan nu inför årets insamling.

– Det var en tidigare kurator som lyfte idén om att skänka en del av intäkterna till 2011 års musikhjälp. Det blev uppskattat av många och särskilt bland våra aktiva vilket gjorde att vi valde att göra det till en stående händelse, berättar Mikael Dunér.

Förra året samlades gamla mobiltelefoner in hos Studentinfo till förmån för Musikhjälpen.
Förra året samlades gamla mobiltelefoner in hos Studentinfo till förmån för Musikhjälpen.

Planerar utöka insamlingen

I år planerar nationen att utöka insamlingen så att hela veckans aktiviteter blir involverade. De vill försöka lyfta årets tema genom till exempel quiz och musikevents.

– Vi har tolkat det som att viljan att stötta denna typen av insamling är stor bland Lunds studenter. Vi hade placerat ut insamlingsbössor i alla barer förra året eftersom våra förmän och jobbare ville skänka sin dricks till detta ändamål. Det samlades då ihop ungefär 1500 kronor vilket vi tycker är helt fantastiskt, säger Mikael Dunér.

Men han tillägger att det inte måste bli för stort fokus på pengar utan att man också kan lyfta musikhjälpens tema på andra sätt till exempel genom att bjuda in föreläsare som pratar om ämnet.

Problemet ignoreras

En som kan mycket om årets tema är lundafödda Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi. Hon har bland annat forskat om mödradödlighet i ett projekt i Uganda och arbetar nu vid Karolinska institutet med att forska fram bättre preventivmedel och säkrare abortmetoder.

– Det är skrämmande att man ignorerar detta problemet. Med enkla medel skulle många dödsfall kunna undvikas, säger Kristina Gemzell Danielsson som menar att problematiken med mödradödlighet ofta sopas under mattan.

Själv anser hon att de mest akuta frågorna handlar om att få fram säkrare aborter och att göra preventivmedel tillgängliga eftersom cirka 100 000 dödfall per år beror på just osäkra aborter och brist på bra skydd mot graviditeter.

Okänd problematik

Kristina Gemzell Danielsson menar att det är positivt att man medvetandegör problematiken eftersom många inte ens känner till att mödradödligheten i världen är ett så stort problem som det faktiskt är.

– Det är viktigt att erkänna att det i grund och botten handlar om kvinnors rättigheter, säger Kristina Gemzell Danielsson som själv antagligen kommer att skänka pengar genom en önskelåt.