Utomhuslounge ska locka till musikfestival

- in Kultur & Nöje, Studentliv

Hundratals besökare, schysst könsfördelning bland artisterna och helt ny utomhuslounge är helgens festivalprognos. Sydskånska nationen satsar på en bred repertoar och rapparen Lazee är det självklara dragplåstret.

Kurator Gustaf Strand och Linnéa Idh Lundgren är laddade för musikfestivalen på Sydskånska som startar imorgon.
Kurator Gustaf Strand och Linnéa Idh Lundgren är laddade för musikfestivalen på Sydskånska som startar imorgon.

Under tre dagar kommer Sydskånska nationen att fyllas med omväxlande pop, DJ:s och rap. Bland annat gästas de av flerfaldigt grammisnominerade Lazee. Årets artistgalleri uppvisar bredd och fokuserar inte på speciella teman eller genrer.

– Vi sökte artister brett och ville fokusera på kvalité snarare än att boka in ett gäng artister under ett  specifikt tema. Det hade lätt kunna bli plottrigt, men vi har lyckats få till bra bokningar, säger Gustaf Strand, kurator på Sydskånska nationen.

Scenen väger tungt i helgen. Bland annat kommer grammisnominerade Lazee att spela och få Sydskånska rörelse. På fredag tar han scenen i besittning. På bild syns kurator Gustaf Strand ordna med förberedelserna.
Scenen väger tungt i helgen.
Bland annat kommer grammisnominerade Lazee att spela och få Sydskånska rörelse. På fredag tar han scenen i besittning.
På bild syns kurator Gustaf Strand ordna med förberedelserna.

Utomhuslounge

Det är bara några dagar kvar tills festivalen drar igång. Men förberedelserna går redan i ett. Scenen ska förlängas och årets festivalnyhet byggas: en utomhuslounge där 150 extra besökare förväntas få plats.

– Det är klart man ligger sömnlös ibland och funderar på om allt kommer klaffa, säger Linnéa Idh Lundgren som varit med och organiserat festivalen.

– Men än så länge har allt gått enligt planerna, säger hon.

Brist på kvinnor

Göteborgs nation satsar också på festivalyra i helgen och har tillsammans med ett telefonföretag lanserat ”Sensommarfestivalen”. Anmärkningsvärt i sammanhanget är att Göteborgs inte bokat in en enda kvinnlig artist – medan Sydskånskan har en jämnare könsfördelning.

– Att kvinnor och män är lika bra artister är en självklar utgångspunkt för oss, säger Gustaf Strand från Sydskånska nationen.

– Vi har inte fått till en helt 50/50 fördelning, men ändå strävat efter det, säger han.

Göteborgs nation har sökts för kommentar på hur de resonerat vid artistbokningar men avböjt att svara.