Ditt val påverkar alla

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Det är september och studenterna har återvänt till sina korridorer och lägenheter. Festerna duggar tätt, och efterfesterna likaså, men det verkar lätt att glömma att man inte är ensam i efterfesternas glamm, skriver Maria Rosén.

Cykellamporna lyser upp kullerstensgatorna framför mig. Det är sent på natten, och jag är på väg hem. Jag parkerar cykeln, går in i korridoren och öppnar dörren till mitt rum. Det är mörkt och tyst.

Men lugnet är bedrägligt. Inom en halvtimme från att jag har kommit hem, borstat tänderna och krupit ner under täcket kommer hen hem. Hen som också bor på studentområdet. Som har med sig ett gäng kompisar på efterfest, och vill visa hur bra surroundhögtalarna funkar en septemberkväll klockan halv tre på natten i ett tyst studentområde.

Lund är nationernas och de oregelbundna schematidernas stad. Det är nu vi kan njuta av den där friheten och egentiden som vi inte hade på gymnasiet och som de flesta av oss förmodligen inte kommer att få i arbetslivet. Många i Lund har inte så många schemalagda lektioner, många rår ganska mycket över sina dagar och nätter och många slipper ställa klockan för att gå upp klockan sex varenda morgon.

Kanske är det därför som det är lätt att glömma att det ändå finns de studenter som har schemalagd tid tidigt på morgonen. Sjuksköterske- och läkarstudenter som gör praktik på sjukhuset. Teknologer som har heldagar. Samhällsvetare som har sin opponering på morgonen.

Därför förstår jag inte hur man kan tro att en förfest med högsta volym och högt basdunk klockan halv elva på kvällen innebär att man kan ha en efterfest med högsta volym och basdunk klockan halv fyra på natten.  Hur man kan legitimera skrålandet med att studentboendena är byggda för människor med sovmorgnar och oregelbundna arbetstider. Hur man kan tycka att det är lugnt att komma hem till det tysta nedsläckta studentområdet, tänka att ”Men vi vill ju ha fest” och dra på musiken på högsta.

Det är sant att studentboendena är byggda för studenter. Men de är byggda för alla studenter, inte bara de som väljer bort dagen efter för att njuta av festernas Lund. Och den som kommer hem mitt i natten, skruvar upp på max och börjar skråla, väljer inte bara åt sig själv utan åt alla andra.