”Vi vill ju bara dansa”

En välförtjänt semester från patriarkatet. Så beskrivs Smålands nations nya klubb ”Fuck the grabs” av de tre arrangörerna. Klubben som har premiär nu på lördag är öppen för alla som har erfarenhet av att leva som kvinna.

”Fuck the grabs”. Ett namn med dubbla budskap. När jag frågar trion hur de kom på namnet skrattar de och ger ordet till Chardonnay La Belle, en av tjejerna som är med och arrangerar lördagens klubb.

– Dels anspelar ju namnet på just ”fuck grabbighet”, men framför allt på ”fuck the graaabs”, säger hon entusiastiskt och illustrerar intensivt med händerna som om hon klämmer på något.

– Alltså att män tar på en på krogen. Det är ju framför allt det som vi har fått nog av, alltså grabbandet av en. Fuck that!

Hur föddes idén till att starta en kvinnoseparatistisk klubb?

– Jag tycker att det finns ett problem när man är ute på klubbar, att man blir så utsatt och hela tiden blir granskad av mäns blickar. Många killar kan inte ta ett nej när de är berusade. Som kvinna måste du hela tiden vara på din vakt. Och jag har blivit så himla trött på det, säger Frida Bengtsson som vid sidan av att arrangera ”Fuck the grabs” också är jämlikhetsombud på Smålands nation.

– Det måste finnas ett utrymme för kvinnor och transpersoner där vi slipper att bli dömda. Som transperson blir du till exempel granskad och får glåpord bara på grund av att du utövar en könsöverskridande identitet, fyller Chardonnay La Belle i.

Ett feministiskt projekt

De berättar att eventet på lördag inte bara är en klubb utan att det också finns en politisk tanke bakom. Det är ett slags feministiskt projekt för kvinnor där de för en kväll kan få känna samhörighet och systerskap och där de kan släppa loss utan att vara oroliga för att bli utsatta. Klubben är till för alla som har erfarenhet av att leva som kvinna.

Har ni fått något motstånd?

– Nationen har varit väldigt stöttande och peppande och många har varit väldigt positivt inställda, säger Frida Bengtsson.

– Sen är det klart att vissa privatpersoner har varit kritiska. Jag tror att den frustrationen som föds hos män över att de inte får komma är att män i vårt samhälle är vana vid att alltid få ta plats och då är det jobbigt att fråntas det privilegiet, menar Anja Kuprijanko som även hon är jämlikhetsombud på Smålands nation.

Vad gör ni om det kommer cis-män till klubben? (En cisman är en person med manliga könsorgan och lever och känner sig som en man.)

– Vi kommer ha vakter ute vid entrén och vi kommer hänvisa att de är välkomna på alla andra våra event men tyvärr inte ikväll, säger Chardonnay La Belle.

– Vi ställer oss verkligen inte emot män. Det vi ställer oss mot är grabbighet och maskulinitet som skapar privilegier på andras bekostnad, fortsätter hon.

Hellre fria än fälla

Men, berättar Anja Kuprijanko, kommer de hellre att fria än fälla. Dock kommer klubbansvariga att finnas inne på klubben och om minsta lilla sexism eller homofobi märks av är man inte längre välkommen.

– Vi är inte alls ute efter att på något sätt sätta dit män, säger hon.

– Vi vill ju bara dansa, lägger Chardonnay La Belle till och låter lite uppgiven innan alla tre brister ut i ett medhållande skratt.