Ulrika Eleonora till Stora scenen

Karl XII är i Halden. Riksdagen har flyttat till Uddevalla. Och Ulrika Eleonora vill bara leva ett vanligt liv. Där har du några av ingredienserna till höstens föreställning Ulrika Eleonora av Boelspexarna.

Det blir kunglig 1700-talseBoelspexarna-1legans i AF-borgens stora sal nästa helg. Då spelar Boelspexarna det nyskrivna spexet Ulrika Eleonora. 

– Det är en otroligt sorglig början på hela historien. Ulrika Eleonoras syster, Hedvig Sofia, har gått bort i smittkoppor och Karl XII är i Halden och slåss mot Norge och Danmark, säger Ementia, som spelas av Sandra Fritz. Ementia har fullt sjå med att få Ulrika Eleonora att vara en värdig representant för kungahuset.

– Jag vill ju bara vara en vanlig tjej och återbetala CSN, säger Ulrika Eleonora, som spelas av Johanna Gudjonsdottir.

Spexet fogas samman

Boelspexarna bildades 1994 och är det spex i Lund som endast har kvinnor på scen. I flera veckors tid har de bland annat sytt upp klänningar, spikat på dekor och övat sång och dans. Om en vecka är det premiär.

– Förra året körde vi Buffalo Bill i Vilda västern och nu ville vi ha lite mer spridning på det. Därför blev det Sverige, 1700-talet och hovdamer, säger Kajsa Ryberg, förman för Boelspexarna, och tillägger att manusgruppen skrivit på föreställningen sedan i januari.

– Det är först nu som allt pusslas samman. Dekoren, syeriet, sminket och de andra sektionerna ska nu fogas samman till ett. Jag är väldigt, väldigt exalterad, säger Kajsa Ryberg.

Fakta

[checklist]Ulri´ka Eleono´ra d.y., 1688–1741, regerande drottning 1719–20, gift med Fredrik I, dotter till Karl XI och Ulrika Eleonora d.ä., syster till Karl XII och Hedvig Sofia. Riksdagen valde Ulrika Eleonora till regerande drottning 1719 sedan hon godkänt den regeringsform som innebar enväldets avskaffande. Hon abdikerade till förmån för sin make, Fredrik I.” Källa: Ne.se[/checklist]

About the author

Carl-Johan Kullving var webbredaktör på Lundagård mellan 2013–2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2010 och har även bytisbloggat från Hongkong våren 2013.

Related Posts