Sjung, för livet!

- in Studentliv
@Sebastian Manieri

På en av Helsingborgs mest religiösa platser finns en av dess minst religiösa körer. Studentkören Stämpus slår upp portarna och berättar om religion, vem som sjunger kör, och vad som lockar dem till repetitionerna vecka efter vecka.

 

Körledaren Itze Salta
Körledaren Ilze Stala.

Det är knäpptyst. En spänning finns i luften, ett slags vibrerande tryck av koncentration och förväntan. Den blonda kvinnan mitt i den stora halvcirkeln av människor viftar med armen – och plötsligt fylls kyrkan av sång.

Kören i fråga är Stämpus, en studentkör som funnits i Helsingborg sedan 2005. Den är organiserad av studenter och leds av Ilze Stala, en rutinerad körledare med mastersexamen i sin profession från en högskola i Riga. Det administrativa, som innehåller allt från marknadsföring till eventbokning, sköts av en styrelse som helt består av studenter från Campus Helsingborg.

 

Det gäller att ta ton i Stämpus.
Anna Igglund, Henrik Persson, Kajsa Svensson, Erik Ahlskog och Doreen Kreutzer sjunger alla i Stämpus.

Kyrkan som det sjungs i är Gustav Adolfs kyrka. Denna tegelbeklädda, imponerande koloss finner man på Gustav Adolfs torg på Söder i Helsingborg, ikoniskt placerad bredvid fruktmarknaden som under dagtid har sin hemvist på torget. Är då Stämpus en kyrklig kör?

– Nej, vi är i kyrkan av bekvämlighetsskäl. Stämpus har inga band eller förpliktelser gentemot kyrkan, men vi får vara här gratis eftersom Ilze är kantor i församlingen, berättar Elin Pettersson, ordförande i Stämpus styrelse.

– Vi undviker att sjunga alltför religiösa verk – jag har till och med fått stoppa en låt för att den kändes för nära anknuten till kristendomen, fortsätter hon.

Under repetitionen sjöngs bland annat "Angels" och "Air".
Jimmy Olsson tar ton i Stämpus.

Mitt i Sebastian Bachs magnifika stycke ”Air” bryts plötsligt den nästan spirituella gemensamma koncentrationen, och några av sångarna brister ut i skratt. Barytonerna har sjungit fel! Med detta märks den underliggande glädje och gemenskap som kören har, den kollektiva acceptansen för att saker kan gå fel när man sjunger, och det är okej.

Kören övar varje måndag, och för att få en plats bland de skönsjungande akademikerna måste den sökande klara ett inträdesprov. Körledaren Ilze Stala förklarar:

– När vi började för sju år sedan var vi bara tio personer, och de var inte så duktiga. Det var svårt.  Nu har vi utvecklats, och har blivit jätteduktiga. Det är fantastiskt att se hur mycket vissa har utvecklats på bara några år.

Körmedlemmar i Stämpus. Från vänster till höger: Louise Liljeqvist, Johan Hammar, Elin Pettersson, Leo Nachenius, Sara Hopstadius Eriksen.

Mestadels består kören av tjejer, något som både styrelsen och körledningen vill ändra på. I nuläget finns det ungefär 20 tjejer och tio killar. Under våren hade de en kampanj igång med sloganen ”Searching for Singing Men”, vilket resulterade i några nya sökande, berättar Louise Liljeqvist, marknadsföringsansvarig.

– Nu är det dags för Angels! deklarerar Ilze barskt. Har alla notpapper?

– Inte jag… hörs från några håll, och blickarna riktas mot marken.

– Då får ni ställa er bredvid någon som har! Sätt igång!

Ett mänskligt maskineri sätts igång, och kören omplacerar sig så att fördelningen mellan de med och utan papper jämnas ut, och de som inte sjungit låten innan hamnar bredvid någon som är mer erfaren. Det går fort och effektivt.

Just stödet från de andra medlemmarna, och den vänskap som bildas mellan och under sångerna är en av de främsta anledningarna till att folk kommer dit. Mitt i varje rep konsumeras det fika som någon i kören ordnat, och relationer bildas – det finns till och med några par som träffats hos Stämpus. Även Ilze Stala själv, den ikoniska körledaren, är en vanlig anledning till att man kommer dit, enligt många av medlemmarna.

Stämpus HBG HT13-3Nu står dock Stämpus inför en omställning: Ilze Stala ska snart sluta. För den som varit med i en kör blir kanske insikten om vad det innebär stor – den ledare som håller samman den brokiga skara som idag är en kompetent kör kommer snart att vara borta. Stämpus är därför på jakt efter en ny körledare.

Vad innebär det för er att Ilze försvinner?

– Det är inte körledaren som är Stämpus – det är vi som sjunger i kören. Det är givetvis tråkigt att hon måste lämna oss, men det kommer inte förändra vilka vi är, svarar Elin Petersson och ser hoppfull ut.

Efter en snabb omstart börjar stämningen i Kyrkan under Angels att bli magisk. Allt faller på plats, och då märks det att Ilze slutat dirigera och instruera. Hon står med händerna bakom ryggen och bara njuter.

Det gör jag också.

Fakta

[checklist]

  • Namn: Stämpus
  • Grundad: 2005
  • Hemsida: www.staempus.se
  • Frågor/Ansökan: info@staempus.se

[/checklist]