TM-programmet hotas av frysning

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Rykten har florerat om att mastersprogrammet Technology Managment som ges av Lunds Tekniska Högskola och Ekonomihögskolan, ska läggas ned. Nu dementerar LTH:s rektor Anders Axelsson att så är fallet.

Anders Axelsson är rektor för Lunds tekniska högskola.
Anders Axelsson är rektor för Lunds tekniska högskola.

– Just nu förbereder vi ett beslut som ska fattas nästa vecka och som nu ska på remiss till studenterna. Vi planerar att göra ett uppehåll på ett år för att se över hur vi ska kunna ge utbildningen så att den är hållbar rent ekonomiskt, säger Anders Axelsson, rektor på LTH.

Vad är det som kostar pengar?

– Vi har en kraftig överproduktion på ungefär 800 studenter och styrelsen har beordrat oss att skära i kostnaderna. Det här är ett sätt att göra det, säger Anders Axelsson.

Oro bland studenterna

Ryktena har spridit oro bland studenterna som  går utbildningen.

– Beslutet ska inte påverka oss som går programmet just nu. Men det finns en viss oro om framtiden bland klasserna och många tycker det är tråkigt att de eventuellt inte får en klass under sig för gemenskapens skull. Samtidigt tror vi att ett beslut att pausa intaget kan få konsekvenser för både utbildningen och oss som förening, säger Anna Kjölstad Svedu, informationsansvarig på studentföreningen Technology Management-studenterna.

Hon har haft kontakt med flera studenter på kandidatnivå som är oroliga för att de inte ska kunna söka till masterprogrammet senare.

– Det här kom lite som en överraskning för oss. Nu undersöker vi från studenthåll varför beslutet ska tas och varför just nu, säger hon.

Vad känner ni till om bakgrunden till beslutet?

– Jag har hört flera olika bakgrunder till beslutet och vill inte spekulera i det. Vi ska träffa LTH:s rektor i veckan och hoppas få mer information då.

nna Kjölstad Svedu, informationsansvarig på studentföreningen Technology Management-studenterna. Foto: TM-studenterna.
Anna Kjölstad Svedu, informationsansvarig på studentföreningen Technology Management-studenterna.
Foto: TM-studenterna.

Hög studentnöjdhet på utbildningen

Technology Management-utbildningen anses ha ett gott rykte bland näringslivet och industrin, samtidigt som det är högt söktryck bland studenterna.

– Vi ställer oss tveksamma till att pausa utbildningen på detta vis, men vi välkomnar att utveckla konceptet. Vi ser det som en möjlighet att ta ett framgångsrikt utbildningskoncept och göra det ännu bättre. Utbildningen i sig har hög studentnöjdhet och uppskattas av näringslivet. Vi hoppas nu att vi får möjlighet att ge vår input, säger Anna Kjölstad Svedu.

Lärarintensiteten en av anledningarna

Utbildningen ges tillsammans med Ekonomihögskolan, som nu menar att ansvaret att fatta beslut ligger hos LTH.

– Frågan har varit uppe och inga av dagens studenter kommer beröras av ett eventuellt beslut, säger Fredrik Andersson, rektor på Ekonomihögskolan.

– Det som diskuteras är en pausning. Men det är LTH som står i begrepp att fatta beslut om huruvida de vill fortsätta med samarbetet kring utbildningen. Det är de som främst måste spara.

Var ligger utgifterna?

– Den här utbildningen är betydligt dyrare att ge än andra. Jag vet inte detaljerna, men huvudanledningen är hög lärarintensitet. I något sammanhang har man haft dubbla lärare till exempel, och det kostar ju en del, säger Fredrik Andersson.

Del av åtgärdsprogram

Men enligt Anders Axelsson på LTH är frysningen av Technology Management-utbildningen en del av det åtgärdsprogram som LTH:s styrelse beslutade om 2012.

– Vi har överproduktion av studenter och har pausat korta utbildningar som till exempel tekniskt basår, tvåårigt livsmedelstekniskt program och andra masterutbildningar. Styrelsen uppmanade oss att göra en konsekvensanalys av att stoppa ett längre civilingenjörsprogram, förutom att vi ser över de korta utbildningarna. Technology Management ingår bland de korta, säger Anders Axelsson.

Technology Management har gott rykte hos näringslivet och hög studentnöjdhet. Varför skära i just det?

– Alla våra utbildningar har gott rykte, men vi måste skära ned någonstans. Alternativet är att vi friställer personal. Vi vill överleva och ha kvar kompetent folk. Därför tror vi att periodisering, det vill säga att vi fryser intagningen, kan rädda oss här, säger Anders Axelsson och fortsätter:

– Samtidigt är studenterna med och påverkar hela den här beslutsprocessen genom samtal och diskussioner så att det blir så smidigt som möjligt, säger han.

Mötet mellan LTH:s rektor Anders Axelsson och studentföreningen Technology Management-studenterna äger rum idag tisdag.