Karnevalsproblematik för Helsingborgsstudenter

- in Nyheter
@Lundagård

Helsingborgsstudenterna är en grupp som ofta glöms bort, trots att omkring var tionde student vid universitetet pluggar på Campus. I frågan om Studentlundskrav till karnevalen riskerar de nu att hamna i ytterligare kläm.

Studenterna på Campus Helsingborg be- rörs extra av Studentlundskravet. Många av dessa är anslutna till Samhällsvetar- kårens Helsingborgssektion Agora, och betalar där endast för kårmedlemskapet. Även om Studentlunds logga finns att hitta på deras studentkort är de inte fullvärdiga medlemmar. Intresset för att gå med i nation i Lund är inte lika stort bland studenter som bor och studerar i Helsingborg.

Sebastian Kull, Agoras ordförande, menar att det är viktigt att lyfta fram att Helsingborgssektionen på ett sätt exkluderas till följd av kravet på medlemskap i Studentlund.

– Vi är inkluderade på det sätt att Samhällsvetarkåren har dragit igång och för- söker spåna kring tåget och om de har någon idé till ett bidrag. Men om man måste vara medlem i AF så kan det bli problematiskt för medlemmarna i Helsingborg, säger Sebastian Kull och fortsätter:

– Drygt 4 000 av Lunds universitets studenter pluggar på Campus, men att stora delar av dem inte har större nytta av varken AF- eller nationsmedlemskap gör inte att de undantas de nya reglerna som Karnevalsorganet har satt.

Behöver fyra medlemskap

Samtidigt uttrycker Helsingborgs största studentförening, Stampus, en vilja att uppmuntra sina medlemmar till engagemang i Lundakarnevalen, bland annat genom att vara med i karnevalståget. Detta blir problematiskt då deras medlemmar står helt utanför både kår- och studentlundssamarbetet.

– För våra medlemmar blir det en kostnad som tillkommer volontärarbetet som redan är beundransvärt. Det blir problematiskt om man måste välja mellan att vara medlem i Stampus eller i Studentlund, säger Hampus Fernström, ordförande i Stampus.

– Det är synd att det ska behövas fyrdubbla medlemskap, som det blir med kår, nation, AF och Stampus. Samtidigt så uppmuntrar jag alla samarbeten mellan Lund och Helsingborg.

Är era medlemmar medvetna om att alla dessa medlemskap krävs?

– Jag tror inte folk känner till det i nuläget. Det kommer lite som en överraskning. Karnevalen är ett häftigt evenemang, samtidigt som det kan kännas tufft att kräva av medlemmarna att de ska köpa extra medlemskap, säger Hampus Fernström.

Text:  Hanna Holmquist och Elin Sivard