En höjdpunkt för studenter och vanligt folk

- in Bostad, Studentliv

Tankarna kring Höjdpunkten föddes redan våren 2008, varpå första spadtaget togs den 1 april 2012. Tidigare låg en tom butikslokal på tomten, som revs för att göra plats åt bostäder, och då gärna ett högt hus.

Eva Norlin på Helsingborgshem visar runt, och berättar att en vårdcentral kommer att husera på bottenvåningen framöver, och att de även hoppas få dit en mindre närbutik.

Hittills har 18 av de 19 studenterna som ska bo på Höjdpunkten flyttat in, trots att bygget inte är helt klart. Resten av hyresgästerna flyttar in redan den 1 februari. Eva Norlin berättar:
– Det skulle ha varit klart, men de är lite sena. Nu jobbar byggarbetarna mer än planerat då inflyttningen börjar på måndag. De kommer att jobba lite mer än planerat nu, säger Eva Norlin. Björn Ravemark, projektledare för Höjdpunkten, kommenterar:
– Det var montage av inglasning på översta våningen som var kvar att göras, och de killarna var lite sent på det. När man närmar sig inflyttning är det alltid entré och trapphallar där det rör sig folk, men det är färdigt och de hyresgästerna som flyttar in den 1 februari kommer kunna göra det utan några problem.

I studentdelen av byggnaden finns en gemensam lokal som ännu står tom. Den är tänkt att disponeras som studenterna vill, med möjlighet för både fest och studieplatser, som ju som bekant är en bristvara på Campus. Eva Norlin förklarar att det kommer att finnas en värd från Helsingborgshem, med vilken studenterna kan diskutera och ha en dialog kring sitt boende.

Varför har ni valt den här utformningen med ett vanligt bostadshus intill studentlägenheter?
 – Tanken är att studenterna ska kunna ha sitt egna, samtidigt som det är trevligt att kombinera studentlägenheter med familjelägenheter. Vi vill ha öppna mötesplatser och en gemenskap, då blir det även ett tryggare boende, förklarar Eva Norlin och tillägger:
– Vi har ju en del krav på oss att bygga studentlägenheter. Här fanns plats, och studentlägenheter är ju något som ju behövs i Helsingborg. Nu fick vi i alla fall in 19 till.

Eva visar runt i det 22 våningar höga huset, där byggarbetarna är i full gång med att färdigställa lobbyn. Hon pekar och berättar att det är tänkt att finnas sittplatser längs fönstret i lobbyn, och de ska även ha en stor läsplatta där man ska kunna se busstider och spela spel.  Hissen är ännu belamrad med nerklottrade plywood-skivor, i kontrast till den vy över sundet och Helsinborg som breder ut sig utanför fönstret på tjugoandra våningen. Eva Norlin berättar att man kan se Öresundsbron när det är fint väder.

För lägenheterna inne på Höjdpunkten ges varannan lägenhet till den med flest ködagar, och varannan lottas ut. När det gäller studentlägenheterna är det dock först till kvarn som gäller.
Upplever du att det var ett hårt tryck från studenter att vilja flytta hit? 
– Ja, vi släppte fem lägenheter åt gången och då höll systemet på att braka. Dock så trodde vi att vi skulle få fler hyresgäster från våra nuvarande studentboenden, men det blev desto fler helt nya, säger Eva Norlin och tillägger:
– Många tyckte att det var billigt med en 10-månadershyra på 4200 kronor för studenterna, men vi tycker att priserna ska vara skäliga. Varför ska studenterna straffas? frågar Eva Norlin retoriskt.

Har ni någon förhoppning om att studenterna ska vilja uppgradera sig och flytta in i den större byggnaden när de pluggat klart?
– Det får de gärna göra. Jag tror dock att vissa studenter redan kommer att flytta in här, det finns lite billigare hyror på 7200 kronor i månaden som kanske kan fungera om man är två, berättar Eva Norlin.

 

About the author

Related Posts