Skelettfynd kommer ut ur garderoben

- in Nyheter

Ett skelett av aboriginsk härkomst har hittats på Livets museum i Lund. Nu frågar rektor Per Eriksson Australiens ambassadör ifall de vill ha tillbaka skelettet.

Skelettet saknades redan 1995 då Historiska museet fick uppdraget att förvalta samlingen, säger Per Karsten, museichef vid Lunds universitets historiska museum. Han säger att det är en ren tillfällighet att skelettet påträffats.

Fanns på Livets museum
Personal från museet var på besök på Livets museum på Lasarettsgatan 7 när de såg skelettet.
– Skelettet kändes igen genom att det är monterat på ett visst sätt, berättar Per Karsten.

Vid en närmare titt hittade de siffermarkeringar på skelettet. Bland annat siffran åtta på kraniet vilket var just det saknade skelettets nummer.
–  Hur skelettet hamnade där vet vi inte. Kulturen som driver Livets museum säger sig inte ha någon dokumentation och det finns heller ingen lånehandlingar i samlingens egna arkiv. Någon gång mellan år 1955 och år 1995 har det hamnat där, det är allt vi vet, säger Per Karsten.

Brev till Australiens ambassadör
Rektor Per Eriksson, har skickat ett brev till den australiensiske ambassadören för att höra om de vill ha tillbaka skelettet.
– Vi får inte lämna tillbaka statlig egendom utan regeringens godkännande. Den australiensiske ambassadören ska begära ett utlämnande, säger Per Eriksson.

Tidigare har skelett av aboriginsk härkomst lämnats tillbaka.
– Jag ser inget skäl till att vi ska behålla det här skelettet när vi tidigare lämnat tillbaka andra skelett, säger Per Karsten.

Fakta

[checklist]

  • Namn: Elna Heimdal Nilsson. ”Fast när jag fajtas kallar jag mig bara för Elna Nilsson.”
  • Ålder: 32.
  • Bor: Västerstad, utanför Hörby.
  • Gör: Forskare i förbränningsfysik. Undervisar på naturvetenskaplig fakulteten. Koordinator för meterologiutbildningen.
  • Aktuell med: Vann EM i thaiboxning 2013.

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat