Tillgänglighetskravet står fast

Regeringen har beslutat att stå kvar vid tillgänglighetskravet vid byggandet av nya studentbostäder. En dålig idé, konstaterar Magnus Cederberg på AF Bostäder.

Regeringen beslutar sig för att hålla fast kravet på att studentboenden som byggs måste handikappanpassas. Förslaget att tillgänglighetskravet skulle slopas – som lades fram av Boverket i somras – har tidigare bearbetats av regeringen, som nu har valt att vända i frågan.
– Vinsten skulle bli så liten, så det fanns ingen anledning att gå vidare med mer flexibla regler på just det området, säger  Stefan Attefall till Sveriges Radio och menar att det finns bättre lösningar för att hålla ned byggnadskostnaderna än att plocka bort tillgänglighetskravet.

Skulle underlätta
Avskaffandet av handikappsanpassningen skulle möjliggöra byggandet av fler lägenheter, men vinsten av detta skulle bli för liten, konstaterar bostadsministern. Detta håller emellertid Magnus Cederberg, processansvarig på AF Bostäder, inte med honom om.
– Även om regeringens besked inte omöjliggör byggandet, så försvårar det ju finansieringen. Om vi ska handikappanpassa alla utrymmen, vilket exempelvis innebär att toaletterna måste göras större än vad de annars hade varit, så kommer vi inte kunna sätta lika låga hyror som vi hade planerat. Det hade varit en sak om en tiondel av alla boendena hade anpassats, men om det är lika för allesammans, så kommer det att påverka alla negativt, säger Magnus Cederberg.
Hur han ser du på regeringens vändning?
– Studentbostäder är temporära boenden och studenter ställer inte samma krav på lägenheternas kvalitet som andra bostadsgäster, säger han.
Påverkar tillgänglighetskravet er nybyggnation BoKompakt på Kämnarsvägen?
– Det här projektet är väldigt viktigt för oss, och regeringens beslut kommer inte att påverka byggnationen, förklarar Magnus Cederberg.

Fakta

  • [checklist]Tillgänglighetskravet var dock bara ett av flera förslag som bostadsministern presenterade förra sommaren. Han konstaterade att om det ska byggas fler studentbostäder måste bostadskvalitén försämras. Till förslagen hörde att lägenheterna skulle göras mindre och förläggas i bullrigare miljöer. Därtill skulle lägenheterna i somliga fall sakna tillgång till solljus.[/checklist]