Studenter kämpade för skolan

- in Studentliv
@Casper Danielsson

Under torsdagskvällen anordnades Lunds första Charity Games i Färs och Frosta Arena. Studentorganisationen Students 4 Charity och Idrottskollegiet stod bakom evenemanget, som var ett av många i raden med målet att till slut kunna finansiera ett skolbygge i Colombia.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Students 4 Charity gör något. I ett samarbete med Idrottskollegiet och Lunds studentnationer, anordnade studentorganisationen under torsdagen ett evenemang i Färs och Frosta Arena som tog sikte mot att samla ihop pengar till ett skolbygge i Colombia.

Det långsiktiga målet är att samla ihop 110 000 kronor och de har kommit en bit på vägen. Men med närmare 20 000 insamlade kronor är det fortfarande en bit kvar.
– Vi satte ribban jäkligt högt. Vi hade kunnat vara bättre på att basunera ut att det finns så många sätt att donera på. Vi blir inspirerade av människor och vi vill inspirera andra, förklarar Rasmus Mingert Wirje från Students 4 Charity.

Uppvisningsmatch mot Lugi
För att bidra till hajpen kring evenemanget hade Mingert Wirje och Students 4 Charity slagit på stort. Profiler såsom Hasse Andersson och raptrion O-Hund & Third Eye med Antonio D var inbjudna för att uppträda i arenan och dra sitt strå till den filantropiska stacken.

Utöver det, spelades en uppvisningsmatch mellan ungdomsspelare från handbollslaget Lugi och Lunds bästa nationslag – allt till förmån för Colombias ungdomar.

Hasse Anderssons framförande av sin odödliga dänga ”Änglahund” i all ära, men evenemangets huvudattraktion var just handbollsmatchen mellan Lugis mixlag och ett av nationslagen. Det var Gudrunnationerna, det vill säga Wermlands nation, Blekingska nationen och Kalmar nation, som fick mäta sina krafter med spelarna från Lugis utvecklingslag.

Väl där gjordes processen kort med de hårt, men förgäves, kämpandes Gudrunnationerna. Lugi kunde skrattandes kasta hem en förkrossande vinst utan märkbar ansträngning.

Folkfesten uteblev
Men den lokalt välkända underhållningen och evenemangets arbete räckte inte till för Lundapubliken. Stolarna i arenan gapade tomma och den planerade folkfesten uteblev.
– Det hade givetvis kunnat bli ännu bättre, det kan jag inte förneka, säger Rasmus Mingert Wirje.
Vad hade kunnat göras annorlunda?
– Marknadsföringen. Det är väldigt svårt att engagera människor. Problemet är att många tänker ”Fan, det här kan bli fett”, men sen glömmer de bort det. Man måste hela tiden påminna dem. Till nästa gång ska vi försöka piska på ännu mer genom nationerna, att försöka involvera dem. Det är där publiken finns, säger Rasmus Mingert Wirje.

Evenemanget var emellertid bara det första i raden av många för att fylla sparbössorna. I slutet av månaden planeras en fest för gymnasister i Malmö.
– Vi har sådana projekt all along, förklarar Rasmus Mingert Wirje.

Ska bygga skolan
Organisationens nästa stora arenaevent har emellertid inte stakats ut ännu. Men att något kommer ske, det är klart. För i augusti ska inte bara det finansiella bidraget nå Sydamerika och Colombia, utan även några av Student 4 Charitys medlemmar.
– I augusti månad sticker vi ner ett gäng och så ska vi bygga den här skolan, säger Students 4 Charitys Rasmus Mingert Wirje.