Rymdmonster och chokladpudding för de minsta

Astronautakademin, discotält och det förbjudna tältet. På Barnevalen kan de yngre karnevalsbesökarna välja mellan flera roliga tältnöjen.

’Planetattack!’ står det på en playwoodskiva, målad som solsystemet. Här kan barnen kasta vattenballonger på planeterna. De kan också gå på månen, ta sig igenom ett rum med laserstrålar (gummiband spända i sicksack) och skjuta mot rymdmoster. Allt i hinderbanan Astronautakademin, som gör barnen till fullfjädrade astronauter. 8-årige Alexander har precis kommit till karnevalen men är redan igång med hinderbanan.
– Jag har inte hunnit testa så mycket än men allt verkar lika roligt, sammanfattar han sina intryck.

Att gå på månen simuleras av en liten rektangulär bassäng med en massa potatismjöl och vatten. August, 4 år, springer tillsammans med sin syster så många gånger över månen att de nästan glömmer att ta sina diplom på att de klarat hinderbanan och blivit färdiga astronauter.

Ellen Walleij är en av karnevalisterna i Barnevalen.
Ellen Walleij är en av karnevalisterna i Barnevalen.

I ett annat tält sitter Ellen Walleij tillsammans med två kompisar, alla i silverglänsande dräkter. De är ansvariga för Barnevalens egna discotält. Först får barnen en ansiktsmålning, sen får de ta ett foto på röda mattan för att till sist kliva in bakom ett skynke och dansa till framtidens discomusik.
– Vårt tält har hittills varit ganska populärt. Speciellt ansiktsmålningen drar mycket folk, säger Ellen Walleij.

Ett annat populärt tält är Det förbjudna tältet. Här kan barnen få göra det som inte är tillåtet hemma. Inne i tältet hälsar Petra Görman barnen välkomna. Hon har en rosa cape över axlarna och en stor blöja på sig över sina tights:
– Hej! Jag heter Futuralfisfia, och jag har inte lärt mig gå på toa, därför har jag en stor blöja på mig, säger hon och ler stort.
I tältet får barnen både rita på väggen, hoppa i sängen och kasta kuddar. I sista rummet hemma i tältet hos Futuralfisfia finns hennes mamma ritad på en vägg. Detta är det busigaste rummet av alla, berättar hon. Här sträcker barnen fram en hand, får en klump chokladpudding i näven och kastar den på hennes mamma.
– Jag kastade rakt på hennes klänning, säger 5-åriga Sigrid och skrattar.

 

August Åkesson, 4 år. – Jag tyckte det roligaste var att kasta ballonger på planeterna i hinderbanan.
August, 4 år.
– Jag tyckte det roligaste var att kasta ballonger på planeterna i hinderbanan.

Syskonen Axel Robertz, 7år och Sigrid Robertz, 5år – Det roligaste var att kasta chokladpudding på Futuralfisfias mamma.
Syskonen Axel, 7 år och Sigrid, 5 år
– Det roligaste var att kasta chokladpudding på Futuralfisfias mamma.

Jakob med dottern Viktoria Petersson tyckte hinderbanan var roligast – när man väl vågade.
Jakob Petersson med dottern Viktoria tyckte hinderbanan var roligast – när man väl vågade.