Tre program på fem år

- in Novisch
@Sebastian Manieri

Att välja utbildning kan vara ett av de svåraste valen man gör i sitt liv. Caroline Andersson har bytt utbildning tre gånger och har ett tips till den osäkre: Ha kul och ta det lugnt.

Caroline Andersson möter upp mig i cafeterian på Campus Helsingborg. Efter att ha läst natur och varit utbytesstudent på gymnasiet hade hon alla dörrar öppna inför högskolan – något hon skulle komma att få stor nytta av. Efter fem år vid Lunds universitet har hon hunnit med inte mindre än tre program.
Ett år på politicies kandidatprogrammet – pol. kand, ett och ett halvt år på psykologprogrammet, en kurs i spanska och slutligen läkarprogrammet. Caroline Andersson är nu på sin femte termin som läkarstudent, och har inga planer på att byta. Än så länge.
– Varje gång jag börjat en ny utbildning har det känts skitkul. Skillnaden är att den här gången har det inte avtagit, säger Caroline Andersson.

En nödvändig process
Hon berättar om sina tankar kring sin vindlande bana fram till läkarstudierna.
– Antagligen har det varit en nödvändig process. Det gör ingen skillnad om jag jobbar 30 eller 40 år, jag ska ändå jobba så länge att jag lika gärna kan prova mig fram tills jag hittar det jag tycker är kul.
Till den som känner sig osäker kring sitt val av utbildning har Caroline Andersson bara ett tips:
– Ha kul och ta det lugnt – det löser sig. Det är allt du behöver veta, säger hon och ger mig, och alla osäkra studenter, ett uppmuntrande leende.