En demonstrationseld för avgiftsfria utbildningar

- in Nyheter

Några talare, ett demonstrationslakan och en eld. En handfull människor samlades utanför AF-borgen för att demonstrera mot studieavgifterna i måndags – men frågan är hur stor effekt det gav.

Det var en tämligen liten folkmassa som hade ockuperat en liten plätt utanför AF-borgen igår. Till skillnad från demonstrationen om sänkta studiebidrag tidigare i år, så syntes här endast en eld, en protesterande text och en handfull demonstranter framför en parkbänk där några talare yttrade sig framför åhörare – inget större spektakel, egentligen.

Syftet var dock inte mindre betecknande för det, och trots att det inte var så mycket folk som arrangörerna hade hoppats på så tycker Olof Björk, student och medlem i Vänsterns studentförbund, att hela grejen är ”en principsak”.
– För varje del som avgiftsbeläggs så blir det ett allt mer avgiftsbelagt universitet. Skapar man utbildningar med avgifter så kommer många att avskräckas från att söka dem och då blir det inte kompetensen som styr, snarare pengarna, säger Olof Björk.

Brustna löften
Det Olof Björk och alla andra på plats protesterade mot är förslaget om att vissa högskoleutbildningar som ligger inom ramen för samarbeten mellan ett svenskt och utländskt universitet ska börja ta betalt av sina studenter. Även ett brustet löfte från Socialdemokraterna och Miljöpartiet har skapat debatter: innan valet lovade de att ta bort de obligatoriska studieavgifterna för sökande studenter utanför EU – något som inte ändrats i den nuvarande budgetpropositionen.

I särskilda fall går det så långt att svenska studenter får betala avgifter: vissa masterutbildningar ges i samarbete med andra universitet inom EU, och eftersom EU ska behandla alla medborgare lika så är det krav på att även svenska studenter måste betala den del av utbildningen som sker i Sverige, något som förväntas ske till årsskiftet.

Kan få konsekvenser
Så här har det emellertid inte alltid varit. Det var år 2011 som avgiftskravet för icke EU-medborgare infördes, och med de rödgrönas fallerande vallöfte om att avskaffa denna avgift så sägs detta vara det första steget i riktningen mot en helt avgiftsbelagd utbildning – även för svenska studenter. När det kommer till förslaget om att introducera betalningskrav för utbildningar med internationella samarbeten tror Olof Björk att det skulle kunna få stora konsekvenser.
– Ett sådant beslut skulle skapa enorma reaktioner, då man går direkt på alla studenter. Jag bodde i England när regeringen där tiodubblade studieavgifterna och hela Storbritannien protesterade mot beslutet. En sådan regering i Sverige hade inte blivit långvarig, säger Olof Björk.

Bränner skuldbevis
Som en symbolisk protest mot detta kunde demonstranterna bränna sina skuldbevis i den eld (som ironiskt nog slocknat när breven skulle läggas i) som stod på marken framför åhörarna. Det, tillsammans talarna samt texten ”studenter ska inte betala regeringens lån” som syntes på ett lakan, är ett tappert försök att påverka regeringen och undvika en framtid med studieavgifter, EU-medborgare eller ej.

Frågan är dock vilken effekt retoriken och det sinnebildliga brevbrännandet faktiskt ger. Ansträngningen är dock viktig; även studentstäder som Uppsala och Göteborg hade liknande demonstrationer, och förhoppningsvis är engagemang som dessa stärkande pelare för den avgiftsfria utbildningen.