Studentidén blev en gasell

- in Karriär

En enkel idé kan ta en långt. Rasmus Nervall, tidigare studerande vid Lunds universitet, har vunnit tidningen Dagens Industris Gasellpris med sitt företag.

Rasmus Nervall är verkställande direktör på Adsensus. Foto: Pressbild.
Rasmus Nervall är verkställande direktör på Adsensus.
Foto: Jonas Lundin.

Gasellpriset är ett pris som ges ut av Dagens Industri och går till årets mest snabbväxande företag. Företagen som nomineras måste leva upp till sju kriterier som bland annat består av hur mycket omsättningen har ökat. Sedan 2011 har företagets omsättning vuxit med 288 procent.
– Det känns jättekul. Det är en milstolpe för vår verksamhet, som firar tio år i år, säger Adsensus VD Rasmus Nervall.

Hans företag är ett konsult- och outsourcingföretag inom försäljning. Studenterna Dan Svensson och Henrik Öhlin startade företaget 2004 efter att de skrivit sin masteruppsats och ville använda modellen de hade utvecklat. Rasmus Nervall började arbeta för företaget 2006 medan han studerade psykologi, inriktning organisation och ledarskap.

Han blev VD 2010.
– Att bli VD var ingen ambition från början men det utvecklades eftersom. Jag visste att företaget hade en enorm potential och i det utvecklades en vilja och strävan att föra bolaget mot något större. Sen har jag haft förmånen att vara omgiven av duktiga kollegor som har ställt krav och hjälpt mig utvecklas i min roll.
– Naturligtvis har min bakgrund inom organisationspsykologi till viss del hjälpt mig att utveckla mitt ledarskap, säger han.

Viktigt att förankra studier i arbete
Företaget har ett nära samarbete med nationer och kårer och anställer ambitiösa studenter som vill jobba deltid under sin studietid. Alla sju delägare började sin karriärsbana på Adsensus som deltidsanställda under studietiden. Många kan tycka att det är svårt att hinna med både jobb och skola men Rasmus Nervall menar att man vinner på att ha parallella engagemang vid sidan av studierna.
– Huruvida det är engagemang i jobb, nation eller annat spelar ingen roll men det är oerhört viktigt att inte bara plugga. Även om du som student måste prioritera studierna är det bra att förankra dem i ett annat sammanhang. Där kan vi som företag verkligen göra en skillnad.

Allt handlar om att planera sin tid, menar Rasmus Nervall, och att hitta en balans. Under tentaperioderna måste studenterna fokusera hundraprocentigt på studierna men om de har framförhållning går det att planera in arbete och fritidsaktiviteter vid sidan om.
– Vi är medvetna om hur det är att plugga eftersom samtliga nuvarande partners och medarbetare började arbeta här när de själva studerade, säger Rasmus Nervall.

Rasmus Nervalls tre bästa råd för att bli en framgångsrik egenföretagare:

  • Hårt arbete
  • En stark tro på sina idéer
  • En stor portion ödmjukhet