Grattis (i efterskott) Eva Åkesson

- in Nyheter
@Tindra Englund

Hallå där… Jesper Sjöström Strobel, ordförande för Lunds naturvetarkår. Kåren som glömde bort sin ”nya” hedersledamot.

Naturvetarkårens ordförande heter Jesper Sjöström Strobel. Foto: Jens Hunt.
Naturvetarkårens ordförande heter Jesper Sjöström Strobel.
Foto: Jens Hunt.

I samband med att Eva Åkesson slutade som prorektor vid Lunds universitet 2012, blev hon vald till hedersledamot för Lunds universitets naturvetarkår, LUNA. Men, utnämningen uteblev och först nyligen meddelades hon om beslutet. Enligt Jesper Sjöström Strobel, ordförande för LUNA är det  givetvis är beklagligt.

Hur kommer det sig att ni plötslig meddelar henne nu?
– Det började med att jag och Christian Stråhlman, före detta ordförande för LUNA, kollade igenom gamla handlingar och beslut. Vi gjorde det på Christian Stråhlmans intiativ eftersom jag fått höra att det är sådant som ordföranden gör – går igenom gamla handlingar och protokoll. När jag insåg att beslutet att utnämna henne aldrig offentliggjorts beslöt jag mig för att göra det.

Är du förvånad över att det glömts bort?
– Det är självklart oturligt att ingen hörde av sig till henne. Men, det är inte ovanligt att glömska och tidsbrist gör att beslut som tagits aldrig blir genomförda.

Varför valde ni att utse Eva Åkesson till hedersledamot?
– Detta var före min tid som ordförande. Men, jag vet att min föregångare drev frågan och att den klubbades igenom. Sedan tog ingen tag i det, det blev inget pressmeddelande och hon meddelades aldrig.

Hur reagerade Eva Åkesson på utnämningen?
– Jag ringde upp henne och frågade om hon visste att hon blivit vald. Det visste hon inte. Då sa jag grattis och hon lät lite förvånad och väldigt glad.

Finns det risk för att det finns andra som blivit hedersledamöter men aldrig meddelats?
– Nej. Vi har ju bara tre hedersledamöter med Eva Åkesson inräknad. Detta vet vi nu efter att vi kollat igenom alla protokoll. Värt att nämna är också att hon är vår första kvinnliga hedersledamot.

De andra två hedersledamöterna för Lunds universitets naturvetarkår är Bengt EY Svensson och Martin Wahlén.

Så här lyder motiveringen som skrevs redan 2012 av före detta LUNA-ordföranden Christian Stråhlman:

”Jag har haft det stora nöjet att arbeta mycket med Eva Åkesson under flera år. Hon har gjort fantastiska och enorma insatser för utbildningskvaliteten och studentinflytandet. Nu när hon har lämnat Lunds universitet tycker jag att LUNA ska utse henne till kårens tredje hedersmedlem.

Eva Åkesson kommer från Ängelholm och pluggade till kemist i Umeå. Hon tog doktorsexamen där 1989, gjorde en post doc i Minnesota, var fo.ass. på Umeå universitet innan hon kom till Kemicentrum (KC) 1996. Det var då hon började arbeta med utveckling av utbildningen. Hon var studierektor på KC (Naturvetenskapliga fakulteten (N!)) 2000-2003 innan hon blev handplockad av rektor Göran Bexell som ny vicerektor med ansvar för grundutbildningen. Hon ställde upp i rektorsvalet på LU 2008. Hon var då studenternas favorit, men hon förlorade mot Per Eriksson. Hon blev istället Pers prorektor, vilket hon har varit fram till nu. Hon är anställd som professor i kemisk fysik på KC.

Jag har jobbat med Eva Åkesson sedan 2007. Det var året då Bolognaprocessen genomfördes. Eva Åkesson har alltid varit en förkämpe för att lärare ska ha pedagogisk utbildning. Hon var med och byggde upp N!:s pedagogiska akademi och AKKA-nätverket.  När Bolognaprocessen var ny så var hon Sveriges nationella Bolognaexpert. Som vicerektor startade hon ett Kvalitetsråd och en Utvecklingsråd för att man skulle diskutera gemensamma kvalitetsfrågor på LU. Hon tror verkligen på att det lönar sig att ha kvalitetsarbete i utbildningen.

Eva är nog Sveriges största förkämpe för studentinflytande. Hennes mantra är att studenterna är medarbetare i kvalitetsarbetet. Hon har stått upp för kårerna i vått och torrt. Det är hennes förtjänst att kårstödet blev så stort 2010. Eva har också varit tydlig motståndare mot studieavgifter. Nu när de ändå finns så har hon jobbat hårt för stipendier och att LU ska attrahera studenter från alla länder.

LUNAs stadga säger: “Hedersmedlem” kan kåren kalla person som i särskilt hög grad har främjat studenter inom det naturvetenskapliga området.” Jag tycker att Eva Åkesson har gynnat Lunds studenter exceptionellt väl. Stora delar av hennes insatser gäller inte bara naturvetarstudenter, utan alla studenter på LU och i Sverige. Jag tycker att hon är ett solklart val.”