Kritiserade containerlägenheter byggs i Helsingborg

- in Nyheter

Svenska Hus beviljas bygglov för 108 containerlägenheter för studenter i Helsingborg med inflyttning hösten 2015. Likadana lägenheter tog emot hyresgäster i Lund i januari 2013, men lägenheterna har haft många problem.

Lundagård kunde i juni avslöja bristande kvalitet och misskötsel som drabbat hyresgäster till de färdigmonterade containerlägenheterna vid studentområdet Pålsjöäng. Projektet var omgärdat av optimism och lägenheterna sades kunna monteras färdigt på 26 dagar. Över ett år efter inflyttning var bostadsområdet inte helt färdigställt.

Även i Upplands Väsby utanför Stockholm, där 54 identiska studentlägenheter uppförts, har påtagliga brister uppmärksammats.
– Jag har aldrig upplevt något sämre under mina 20 år i fastighetsbranschen, med dålig kvalitet och dålig leverans, säger Arne Månsson, VD på det kommunala fastighetsbolaget Bo i Väsby, till Helsingborgs Dagblad.

Kände inte till problemen
Företaget Svenska Hus har nu beviljats bygglov vid Planteringen i Helsingborg för 108 studentlägenheter, identiska med de i Lund och Upplands Väsby. Svenska Hus, politiker och tjänstmän uppger till HD att de inte känt till problemen. Modular Living har anlitats till uppförandet och företagets styrelseordförande Mikael Palmqvist bekräftar de tidigare problem.

Emil Nilsson, ordförande för samhällsvetarkårens Helsingborgssektion, Agora.  Foto: Privat.
Emil Nilsson, ordförande för samhällsvetarkårens Helsingborgssektion, Agora.
Foto: Privat.

Kvaliteten viktig
Campus Helsingborg etablerades 2000 och har idag cirka 4000 studenter. Idag finns enligt Helsingborgs stad cirka 600 studentlägenheter och ytterligare 468 planeras eller byggs. Bland dessa är de 108 containerlägenheterna inräknade.
– Vi lider alltid av bostadsbrist för studenter, men byggandet får inte gå på bekostnad av kvaliteten, säger Emil Nilsson, ordförande för Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora.

Det är Helsingborgs stadsbyggnadsnämnd som tagit beslutet, och någon representant från studentvärlden i nämnden finns inte.