Med havregryn som schampo

- in Studentliv
@Daniel Kindstrand

Kan du leva på plastfria produkter? Det gör ingenjörsstudenten Ellen Palm som nu testar att leva en plastfri november. 

Ellen Palm läser ekosystemteknik på Lunds tekniska högskola och skriver examensarbete om ickefossil plast. VVi ses i en matbutik i Lund för att handla plastfria varor.

Tillsammans med Sara Pettersson och Saskia Tegnell från samma utbildning lever de i ett projekt som innebär att de inte konsumerar ny plast på en månad.
– Vi gör det för att synliggöra hur mycket plast vi använder och för att berätta för folk att det också består av olja, säger Ellen Palm och tar en kundkorg.

Tanken är att få folk att förstå att inte bara bilen bidrar till växthusgaser utan också plastkonsumtionen.

Inte bara dillen paketeras rätt upp och ner i pappförpackning utan det gör också strömmingsfilén som kommer rå i pappförpackning utan plast.  -Bara fisk och papp, samma som med fiskpinnar fast strömming är godare, säger Ellen Palm.   Foto: Daniel Kindstrand
Inte bara dillen paketeras rätt upp och ner i pappförpackning utan det gör också strömmingsfilén som kommer rå i pappförpackning utan plast.
– Bara fisk och papp, samma som med fiskpinnar fast strömming är godare, säger Ellen Palm.
Foto: Daniel Kindstrand

Det syns att Ellen Palm har fått in rutinen på plastfri-shopping och vet precis vilka hyllor som inte ens är värda att titta på. Hon drar en liknelse från tiden innan hon var 18, då hon inte fick köpa allt i butiker.
– Så sjukt mycket varor som inte är till för mig. Jag behöver inte tänka på om jag är sugen på gifflar eller inte, säger Ellen Palm.

Lipton åker inte ner i Ellens Palms kundkorg för att den är förseglad med en genomskinlig plastförpackning.  Foto: Daniel Kindstrand
Lipton åker inte ner i Ellens Palms kundkorg för att den är förseglad med en genomskinlig plastförpackning.
Foto: Daniel Kindstrand

Vi passerar hygienartiklar och rengöringsmedel och där står toalettrullar och samtliga sorter är försedda med plast. Detta löser trion på ett minst sagt innovativt sätt.
– Det är lite olagligt men på skolor och hotell så byter de rullar innan de tar slut för att kunden eller student inte ska bli missnöjd. Oftast ställer de ifrån sig de halvtomma rullarna lite här och var så då har vi helt enkelt tagit med oss dem hem, säger Ellen Palm och skrattar.

Expedit: – Någon av er som vill ha hjälp? Ellen: – Ja, jag har en fråga om det är så att man kan köpa en pajbit som ni inte slår in i plast?  Expedit: – Hur då, tänker du?  Ellen: – Har du någon papp tillexempel?  Expedit: – Ja.  Ellen: – Ja, vad bra, så inte i plast? Ja men då så.   Foto: Daniel Kindstrand
Expedit: – Någon av er som vill ha hjälp?
Ellen: – Ja, jag har en fråga om det är så att man kan köpa en pajbit som ni inte slår in i plast?
Expedit: – Hur då, tänker du?
Ellen: – Har du någon papp tillexempel?
Expedit: – Ja.
Ellen: – Ja, vad bra, så inte i plast? Ja men då så.
Foto: Daniel Kindstrand

De nya konsumtionsvanorna är svåra på olika sätt. En del rör sig om enbart komfort och andra är verkliga problem som inte går att lösa.
– Det är tråkigt att inte ha smör på mackan och mjölk i kaffet. Men det svåraste som inte går att lösa är värktabletter säger Ellen Palm och fortsätter:
– Vi kan hoppa över hela kylavdelningen. Det är ingen idé liksom. Alla korvar alla och ostar är inslagna i plast.

Vi tar en kontrollrunda och hon har rätt men i charken däremot, köper Ellen Palm en bit Broccoli och ädelostpaj paj efter att ha övertygat affärsbiträdet om att hoppa över plastinslagningen och istället gå direkt på pappret.
– Kaviar saknar jag, säger Ellen Palm i förbifarten innan vi når mejeriprodukterna.

Ellen Palm berättar hur hon tidigare i morse tvättade håret genom att gnugga in mortlat havregryns i håret som hon sedan kammade bort. Det ska tydligen fungera som komplement men inte som fullständig ersättning.   Foto: Daniel Kindstrand
Ellen Palm berättar hur hon tidigare i morse tvättade håret genom att gnugga in mortlat havregryns i håret som hon sedan kammade bort. Det ska tydligen fungera som komplement men inte som fullständig ersättning.
Foto: Daniel Kindstrand

Däremot syns inte alltid plasten tydligt som på kaviartubens röda kork. Många mejeriprodukter hänvisas till pappersåtervinningen men alla dessa kan inte Ellen Palm köpa.
– Det står att filen ska sorteras som pappförpackning för att den innehåller mest papper. Men pappen har ett laminat av plast på både in och utsidan och i alla fogar som gör att förpackningen är tät, säger Ellen Palm.

Ellen Palm inspekterar noggrant chokladkakan innehåller plast. Annars är det lösgodis som funkar om påsen inte har ett genomskinligt titt-fönster i plast.  Foto: Daniel Kindstrand
Ellen Palm inspekterar noggrant chokladkakan innehåller plast. Annars är det lösgodis som funkar om påsen inte har ett genomskinligt titt-fönster i plast.
Foto: Daniel Kindstrand

Vi lämnar filen och Ellen Palm skiner till efter att ha hittat en mjukost med plastfri förpackning. Bara några dagar av plastfri november återstår och schampoflaskan går på sista versen. Ett dilemma som Ellen Palm hanterar genom att låta två matskedar mortlat havregryn ligga i hårbotten någon minut för att suga upp fett innan hon kammar ut det igen.
– Svårt att skölja bort för då blir det gröt, säger Ellen Palm och berättar om att badrummet har blivit ganska smutsigt.
Vad är det första du kommer köpa efter projektet?
– En ny tandkräm, säger Ellen Palm.