5 beefar i musik 2014

- in Nyheter

2014 var ett suveränt år för alla som gillar när musiker tjafsar, dissar och rent allmänt ställer till med besvär med sina gelikar i branschen. För dig som inte hängt med så noga, se nedanstående lista som en liten sammanfattning av årets mest omskrivna beefar.

1. Mark Kozelek vs. The War on Drugs
Kanske den torftigaste beefen i år, i vilket fall den mest humorlösa. Halvlegendariske depptrubaduren Kozelek blir arg när bandet The War on Drugs höga volym stör hans festivalspelning när de spelar på en närliggande scen. Ett par oklarheter runt en missförstådd mejlkonversation mellan de båda parterna följer, sen släpper Kozelek bomben. Han har skrivit en låt som heter ”The War on Drugs: Suck my dick”. Det blir ungefär lika pubertalt och ointressant som det låter. Ingen orkar följa fortsättningen.

2. Carola vs. Orup
Den enda svenska beefen som lyckats ta sig in på listan. Carola gjorde enligt egen utsago en rockig version på Kajsa Grytts ”Bakom allt” i Så Mycket Bättre. Orup tyckte att det var en briljant schlagerpopversion. Rock-Carola blev förnärmad, servetter flög. Nog sagt.

3. Snoop Dogg vs. Iggy Azalea
Snoop tweetade, till synes helt ur det blå, hur han tyckte sig se likheter mellan en osminkad Azalea och Marlon Wayans karaktär i filmen ”White chicks”. Rapparen Azalea ställde sig oförstående och fick till slut Snoop att be om ursäkt. Vändningen kom när Azalea postade en Instagrambild vid Halloween utklädd till Wayans karaktär i ”White chicks”. Cirkeln var sluten.

4. Azealia Banks vs. Disclosure
Banks twittrade lyckligt om att hennes session med duon Disclosure kändes väldigt lyckad. Disclosure menade nonchalant att ingen låt fanns färdig och det var för tidigt att säga något om samarbetets kvalitet. Banks blev i sin tur både förnärmad och rosenrasande över uttalandet och spydde under flera veckor galla över den hajpade dansmusikduon. Fast forward ett par månader och Banks verkar fortfarande vilja ”slå den lille fule av dem på käften”. En seglivad beef är en bra beef.

5. 500 miljoner människor vs. Bonos storhetsvansinne
Bästa beefen i år, och den mest storskaliga därtill. Plötsligt en dag fanns U2:s album ”Songs of Innocence” hos 500 miljoner iTunesanvändare. Visst, ett fåtal blev säkert jätteglada, men de hörde vi aldrig av. Det ramaskri som följde hade ett entydigt budskap; ”Hur fan får jag bort Bono från min telefon?!”. Itunes fick till slut ge vika och skapa ett verktyg för att användarna skulle kunna ta bort albumet. Nice try Bono.