5 sätt att få ligga på juldagen

- in Nyheter

Sitter du hemma i barndomsstaden och funderar på dina möjligheter att få ligga under julen? Här kommer fem tips som kan hjälpa dig på traven.

Julen är en tid av värme och gemenskap, och visst är det härligt att gotta sig med släkten medan teven visar en barfota Ernst mysa på en pläd. Efter ett tag kan det dock bli för mycket av det goda – både bokstavligen och bildligt. Maten gör sig hörd på juldagen och du vill bara stänga in dig någonstans, toaletten eller ditt gamla barndomsrum kvittar. Ibland räcker det ändå inte, du vill bara… lätta på trycket. Ta det piano, du är garanterat inte ensam. Lägg undan tomeluvan, knäpp upp byxorna och plocka fram finskorna – jag hjälper dig få ett ligg på juldagen.

1. Ge bort dina julklappar. Sockor i år igen? Vi alla har någon gång fått en klapp eller två som vi inte riktigt tycker om. Ett krystat leende, några “åh” samt två tack för att försäkra farmor om att du verkligen uppskattar presenten… men egentligen inte gillar den. Det sistnämnda behöver emellertid inte nämnas för att undvika brustna hjärtan, likaså när du ska göra dig av med den. Gör en god gärning och spara pengar – ge bort en julklapp till den du fått tycke för och hoppas på en gentjänst. Sockor eller en jul-CD från -99, det är tanken som räknas.

2. Fixa en mistel. För de flesta väcker säkerligen ordet “mistel” konnotationer till jul och kyssar – så varför inte ta det i akt? En perfekt ursäkt att skylla på om ditt försök till hångel skulle gå åt skogen. Boka in en dejt med den du spanat in med motivationen att du vill “ge en julklapp” (som egentligen är gåvan från tidigare punkt). Träffas på en hyfsat romantisk plats där det av en slump hänger en mistel… Allt enligt planen.

3. Skyll på att det imorgon kan vara försent. Kommer ni ihåg hur jorden skulle gå under år 2012? Vi klarade oss undan med både livet och Moder Jord i behåll, men sanningen är att Maya-indianerna misskalkylerade domedagen. I själva verket är det juldagen år 2014 som vi blir utplånade. Nåja, det stämmer inte riktigt – men ibland är det okej att dra till med en vit lögn. Alla behöver närhet, och julen handlar ju om gemenskap och glädje. Se till att få din dos innan det är för sent… domedagen kan trots allt inte förutspås.

4. Gå ut och dansa. Familjejulen är över och byxorna spruckna efter en mage full av prinskorv, knäck och ett och annat vörtbröd. Du behöver inte få ångest för det, börja istället  jobba bort julmusten. Glöm dansen runt granen, nu snackar vi all in på klubbgolvet så plocka fram nyårspjucksen och dutta på Absolut Torr kvällen innan. Koppla på charmen, föreslå nattlig julfika och låt decembernatten ta er till andra, skönare världar där ni kan fortsätta svettas tillsammans i sänghalmen.

5.”Kolla film”. Spellistor, spellistor i mängder. Spotify är fullt av klassiska juldängor, nyare juldängor och nya covers på klassiska juldängor. Visst är de mysiga, men snarare fredagsmysiga än “mys”-mysiga, det krävs något mer för att få den rätta stämningen. Bjud in implicit kärleksintresse för att ”kolla film” och invänta finbesöket med att pyssla ihop en spellista. Skippa alla Digster-listor, eller Absolute Christmas-skivor om du är old school, och gör ditt eget mixtape. Givetvis bör du ha med Nat King Coles obligatoriska “The Christmas Song” och egentligen vad som helst av Bing Crosby, men släng in valfri ligglåt i mixen för att krydda upp julglöggen, så att säga. ”Sexual Healing” i all ära, men låt Snoop Dogg/Lion/Zilla leda er in i kärlekstunneln med den funkigt snuskiga “Sensual Seduction” istället.

About the author

Kevin Krooks var reporter på Lundagård under hösten 2014.