“Jag hoppas att de lägger ner helt och hållet”

- in Studentliv

Valjakt, upphovsrätt och One Direction. Lundagård fick tio minuter med Peter Sunde innan gårdagens Studentafton.

Peter Sunde var med och grundade sajten The Pirate Bay. Foto: Jens Hunt
Peter Sunde var med och grundade sajten The Pirate Bay.
Foto: Jens Hunt

Vad har du för förhoppningar på Studentafton?
– Ingenting! Jag har inga egentliga planer, det blir som det blir. Jag har förmånen att det är Hanna Fahl som har gjort frågeställningarna, så jag behöver mest bara svara.

Så det finns inga särskilda frågor vill du lyfta?
– Jo, absolut. Men det vill nog inte folk lyssna på. Jag hade till exempel jättegärna lyft frågan om valjakt eller varför man inte säljer mer filosofi i bokhandlarna. Jag var och köpte en bok i går. Där hade de fler böcker om One Direction än vad de hade om filosofi.

Du är även rätt politiskt intresserad?
– Ja, jag tycker inte det är spännande att göra jobb om inte politik är involverat. Jag vill förändra saker, eller i alla fall få folk att tänka på dem. Så det är egentligen grunden i alla projekt jag gör – att få folk att tänka lite.

Vad är det du gör nu?
– Jag håller mest på att samla ihop mina olika projekt. Jag har till exempel ett mikrobetalningssystem, Flattr, som jag sysslar med och en app som heter Hemlis. Det är en krypterad chattapp som inte styrs av amerikanska staten eller ett amerikanskt företag som vill invadera ditt privatliv. Jag föreläser även mycket och arbetar med yttrandefrihetsfrågor.

I dokumentären om The Pirate Bay säger du att ”upphovsrättsindustrin gräver en grav för internet”. Hur menar du då?
– Att de vill ha lagar som gör att de kan styra och välja innehållet på internet, vilket som gör att folk tvingas anpassa sig till dem, istället för att man gör vad som är bra för samhället. Ett exempel på det är Ipred-lagen som kom till Europa för att hjälpa de som har upphovsrätt till vissa verk att få ut information om fildelare. Samma saker gäller terrorism. De vill lösa ett problem, men ser inte vad de gör med själva infrastrukturen.

Hur vill du lösa problemen istället?
– Man måste se till det stora perspektivet. Vad vill vi med samhället och hur ska vi egentligen göra med det här gemensamma kommunikationsverktyget? Man borde diskutera de här frågorna istället för att bli livrädd när det sker någonting och försöka stänga ner hela internet och försöka övervaka allt.
– Övervakning på internet är ofta för att försöka finna extrema terrorister, säger man, men istället för att övervaka sju miljarder människor som använder internet kanske man istället borde lösa det så att inte någon vill bli en extrem terrorist, vilket antagligen är kärnan av problemet.

Men om folk trots allt blir terrorister och finns på nätet, hur tycker du då problemet ska lösas?
– Då borde samhället se över hur folk har det levnadsmässigt. Se till att folk har pengar och mat på bordet – och någonstans att bo. Att de inte är utsatta och utanför samhället. Vi stänger inte av vägarna för människor för att det kan komma en terrorattack – vi hindrar inte folk att köra och vara i Stockholm överhuvudtaget eller har kameror överallt i fall att det sker en terrorattack.

Du vill alltså att samma regler ska gälla på internet som i resten av samhället?
– Ja och då får man antingen övervaka samhället lika mycket som man övervakar nätet – eller så får man sluta övervaka internet så mycket. Och jag skulle inte vilja att varje gång jag går in i en affär så måste jag ha med mig en fil som visar att jag varit där.

Vad är din syn på upphovsrätt?
– Jag tycker att den är tråkig. Det är ett bissart exempel på en lag som missbrukas för andra saker än vad den är till för. Den skapades för att man skulle vara säker på att ingen skulle göra fulkopior på biblen eller andra verk så man vet att det här är originalet men sedan har man kommit fram till att det ska hjälpa artister att tjäna pengar. Men det är inte artisterna som tjänar pengar, utan ett företag. Så lagen har inte det syfte som det är tänkt.

Borde det alltså inte finnas någon upphovsrätt alls?
– Nej. Den är lite utspelad. Man biter sig fast vid ett gammalt system och anpassar den nya världen efter det.

Tror du att dagens syn på internet kommer bli bättre med nya generationer?
– Jag tror inte det. Jag tror att man lite grann uppfostras till att göra som det är. Unga är kanske lite revolutionära och rebelliska men så orkar de kanske inte mer efter en viss ålder. Får de inte till en förändring så är det bara som det är.

På The Pirate Bays nedstängda hemsida finns en tidräkning som tickar ner. Vet du till vad?
– Jag har ingenting med det att göra. Jag hoppas att det är en nedräkning till när de lägger ner helt och hållet.

Varför hoppas du det?
– Jag har nog sagt det tusen miljoner gånger.

Förlåt…
– Haha, nej det är lugnt. Jag förstår frågan. Jag tycker att The Pirate Bay är jättedåligt tekniskt och har blivit totalt obehagligt att gå in på. Jag såg att sidan kom upp i dag, så jag gick in och tittade och tryckte på en länk. Det som kom upp var bara reklam och jag kände med en gång att det är typiskt det jag hatar med Pirate Bay. Det är reklam och snusk. Det känns bara fel.

Det var bättre förr?
– Jag ska inte säga så, men för några år sedan fanns det i alla fall ett mål som var högre än att ha så mycket reklam som möjligt och förr så skedde det i alla fall någon form av utveckling.
– The Pirate Bay är så stort och då blir det ju ett problem, att det står i vägen för utvecklingen, genom att vara bra nog. Det blir som film- och skivbolagsmarknaden. Så man blir ju som det som man bestämt sig för att inte vara.

Ni skapade ett monster?
– Jaja, det blir ju som i filmen Hal 9000, eller vad den heter, att datorn tar över.

Skulle du säga att The Pirate Bay fyllde en viktig demokratisk funktion?
– Absolut! Men det finns förhoppningsvis någon som tar över och gör det bättre.