Universitetet tabbar sig – studenter utan pengar

- in Nyheter
@Casper Danielsson

En fortsättningskurs i journalistik vid Lunds universitet finns inte i Ladoks system. Därför finns inte heller något studiemedel på studenternas konton.
– Det är uselt, säger journaliststudenten Oscar Schau.Januari är känd som månaden när plånboken är som tunnast. Det är något som studenterna på fortsättningskursen i journalistik vid Lunds universitet känner av. En administrativ miss av universitetet har inneburit att journaliststudenterna inte har rätt att få sitt studiemedel.

Oscar Schau studerar fortsättningskursen i journalistik och har inte fått sitt studiemedel än. Foto: Privat
Oscar Schau studerar fortsättningskursen i journalistik och har inte fått sitt studiemedel än.
Foto: Privat

Studenterna tar smällen
Oscar Schau studerar fortsättningskursen i journalistik och är upprörd över situationen han har försatts i.
– Det är uselt. Man ska kunna köpa ny kurslitteratur och mat, men jag har ju inga pengar. Jag får kravla mig fram nu, säger han och fortsätter:
– Det blir svårt att få det att gå ihop med minus på kontot. Jag har anpassat mig efter att få pengar redan för två dagar sen, men datumet skjuts upp hela tiden. Det som är sagt nu är den 26, efter helgen. Vi kan inte planera ett skit, säger han.

Kursen existerar inte
Missen består av att kursen inte har registerats i betygsystemet Ladok, vilket används för att dokumentera studenters resultat och närvaro. I en administrativ mening existerar alltså inte kursen. Och därför inte heller dess studerandes rätt till att äska studiemedel från staten.

Ladokavdelningens chef Leopold Schmidt menar att det är ett missförstånd mellan institutionen och Ladok.
– Någonstans har det fallerat i processen. Vi lägger in kursen i systemet när vi får en förfrågan om anmälningskod från institutionens sida, förklarar han.

Studenterna behöver sina pengar. När kan de få dem?
– Det är bara en tidsfråga. Allt är på gång och kursen bör vara registrerad senast i morgon, säger Leopold Schmidt som nu ska utreda frågan vidare.

”Vet inte riktigt vad som har hänt”’
Linda Troein är utbildningsadministratör vid institutionen för kommunikation och medier. Hon ansökte om en anmälningskod för kursen under fredagen, men sedan dess har det varit tyst.
– Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men vi försöker reda ut det nu.

Anledningen till problemet är en ny ansökningsprocess. I stället för att skicka en förfrågan till Ladok, ska institutionen nu vända sig till systemet Lubas, Lunds universitets utbildningsbas.
– Det här brukar gå hur smidigt som helst. Men nu har vi inte hört någonting från Lubas. Det är ett tråkigt missförstånd, säger Linda Troein.