DEBATT: ”Någon annan ska alltid betala”

- in Debatt

 Det är absurt att jämställa förvärvsarbete med studier, skriver Armend Dushica och David Tinglöv från Moderata studenter i en replik till Angelica Kauntz utbildningspolitiska krönika.

Angelica Kauntz skriver i Tidningen Lundagård att ” Vi borde få lön för att studera.”

Det är kanske inte helt oväntat att förslaget om införandet av studielön kommer från en krönikör som representerar Feministiskt Initiativ (Fi) i bland annat kommunstyrelsen i Lund. Det verkar nämligen vara som så att Fi har obegränsat med resurser och behöver således inte beakta om budgeten går ihop. Vem ska betala studenternas studentlöner?

Krönikören skriver att införandet av studielön bör genomföras, att en student borde erhålla fem veckors semester samt att studier ska likställas med arbete och inkludera liknande förmåner som ett arbete medför. Menar krönikören då att lärosätet exempelvis ska kunna anställa studenter på sex månaders provanställning och att lärosätet efter sex månaders provanställning får ta ett beslut om de vill anställa studenten? Hur blir det med tillsvidareanställningar? Ska studenten kunna vara student tills ”studentbrist” uppstår”? Menar krönikören att lärosätet ska kunna säga upp studenter som studerar vid lärosätet om det uppstår studentbrist under en viss period?

Feministiskt Initiativ har obegränsat med resurser. I stället för att fokusera på hur kvaliteten på högskola och universitet kan öka, hur fler studenter ska få jobb efter studierna, hur kopplingen mellan universitet/högskola och arbetsmarknaden kan stärkas, hur utbildningens användbarhet kan stärkas, hur den lärarledda undervisningen ska förbättras så väljer krönikören att fokusera på hur undersköterskan som jobbar delade turer ska finansiera studentens studentlön och semesterresa under den betalda semestertiden. Det är alltid någon annan som ska betala, enligt krönikören.

Slutligen vill Moderata studenter i Lund även adressera det absurda i att jämställa förvärvsarbete med studier. Studier är något den enskilde först och främst gör för sin egen skull. Det skapar inte något direkt värde för någon annan individ. Att tvinga undersköterskan som arbetar delade turer att utbetala lön till alla Sveriges studenter är fullständigt orimligt.

Moderata Studenter i Lund vill i stället fokusera på att stärka kvaliteten på högskoleutbildningen, stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad, att utbildningen leder till jobb efter studierna samt verka för att fler studentbostäder kan byggas.

”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

– Margaret Thatcher.

Armend Dushica
Ordförande Moderata studenter Lunds universitet
Första vice riksordförande Moderata studenter

David Tinglöv
Ordförande Moderata studenter Juridicum/EHL

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Hemma hos Edilen

I snart ett år har Hanna Dagsgård kunnat