En banbrytande bokklubb

- in Nöje

En bokklubb som inte handlar om att läsa böcker, utan att lyssna och se på dem. Till våren kommer Bushwick book club tillbaka.

– Många tänker på något lite torrt och tråkigt när de hör ordet ”litteraturarrangemang”. Det är det vi vill förändra och damma av genom att blanda friskt mellan olika konstformer och genrer. Det ska helt enkelt vara opretentiöst, säger arrangören Thomas Teller. 

Konceptetet går ut på att inbjudna artister och scenkonstnärer på sina sätt får göra egna tolkningar av ett utvalt litterärt verk,
tillsammans med konferenciererna Kristian Carlsson och Thomas Teller.
I tidigare föreställningar har bland andra Emil Jensen tolkat Familjeband av Clarice Lispector, och en luftakrobatikgrupp gett sin version av Mary Shelleys Frankenstein.

Idén och namnet kommer ursprungligen från området Bushwick i New York, där en bekant till arrangörerna skapat konceptet. De tog sedan med det till Skåne där de ändrade en aning på utförandet.
– Bland annat har vi två artister eller grupper som får en halvtimme var på scen, medan de i New York har runt tio artister som får en låt var, berättar Thomas Teller.
Just nu finns livebokklubben i Helsingborg, Malmö, New York och Seattle.

Vårens första arrangemang är på Dunkers kulturhus i Helsingborg 11 februari då Sylvester
Schlegel, tidigare trummis i The Ark, och folkrocksbandet Big Mike & Dad tolkar nobelprisvinnaren Patrick Modianos verk Lilla smycket.
Enligt Thomas Teller kan publiken ibland
tro att det förväntas saker av dem om de kommer.
– Men det fina med Bushwick Book Club är att publiken inte behöver ha läst boken eller ens en bok någonsin, säger han.

Under våren kommer även föreställningar hållas på Moriskan i Malmö. Först ut är komikern Amanda Lindholm och musikgruppen Skilla som tolkar Stephen Kings Varsel den
27 februari.