”Alla kan göra god öl”

- in Nyheter
Patrik Karlsson och Victor Norell i arbete. Foto:Axel Hilleskog
Patrik Karlsson och Victor Norell i arbete. Foto:Axel Hilleskog

Bli inte förvånad om kompisen hellre gör sin egen öl än hänger med till Bolaget. Nu är det hembryggning av öl som gäller.

Det är lördag eftermiddag och hemma i Patrik Karlssons lägenhet i Lund är arbetet i full gång. Doften som möter mig när jag träder in i lägenheten påminner om blöta frukostflingor och kommer från en stor balja med en blandning av malt (rostat korn) och varmt vatten.

– I det här stadiet doftar all öl blöta flingor, säger hembryggaren Patrik Karlsson och rör runt i baljan.

Han och vännen Victor Norell, båda färdigutbildade civilingenjörer, förbereder ett lageröl. Det ska de tävla med i SM i hembryggd öl om drygt två månader.

– Det är svårt med lager eftersom det främst ska smaka malt och inte mycket annat. Om det uppstår en konstig smak eller en smak som inte är tilltänkt, så märks det väldigt tydligt, säger Patrik Karlsson.

– Men vi gillar utmaningen.

Det första momentet i ölbryggningen kallas mäskning, då malt baserat på korn eller annat sädesslag värms upp. Under denna process regleras alkoholmängden, vilket Patrik och Victor gör genom att räkna på mängden malt. De kontrollerar alkoholhalten genom att mäta hur mycket socker som kommit ut under mäskningen. Vid mäskningen läggs även grunden till ölskummet som skapas av proteinet i ölet, samt för hur torrt eller sött ölet ska bli.

Mellan momenten snackar Patrik och Victor mycket. Om öl, såklart.

– Det är skönt att ha någon som man ständigt kan snacka öl med. Våra flickvänner börjar tröttna på att vi hela tiden försöker styra in samtalen på öl, säger Victor Norell.

De är inte ensamma om intresset. Svenska hembryggareföreningen har nästan dubblerat sitt medlemsantal sedan 2010, och enligt en Sifo-undersökning från förra året kan drygt en femtedel av svenskarna tänka sig att brygga eget öl.

För Patrik och Victor är uppskattningen från vänner och en studentikos snålhet några av drivkrafterna.

– Det är fantastiskt att göra något eget som uppskattas av ens vänner och bekanta, säger Patrik Karlsson.

– Vi startade när vi gick vårt sista år på LTH och då var det inte helt fel att kunna göra billigare öl än på Systemet, vilket det fortfarande inte är. Gör man ölet på vete kan man komma ner på tre kronor för 33 cl, säger Victor Norell.

Efter den så kallade mäskningen påbörjas lakningen, då maltbädden sköljs med nytt vatten för att få ut dess extrakt. Sedan blandas vätskan (vörten) med humle som tillför beska och smak. Efter kokning kyls blandningen ner till omkring 20 grader. Därefter tillsätts jästen.

Efter fem timmars arbete är Patrik och Victor klara för dagen och bär ner sin sats med lager till ett förråd. Där ska ölet jäsa i ett kylskåp och sedan buteljeras. De räknar med att bli klara om två månader, precis lagom till SM.

– Det är svårt att veta hur det ska gå när bara vi har smakat. Men om inte annat så blir det gott snack med andra intresserade, och kommentarer på vårt öl från riktiga proffs, säger Patrik Karlsson.

Victor Norell vill göra ett tillägg till den grabbighet som tycks omsvärma hans hobby.

– Jag tycker att öl blir allt populärare bland tjejer. På SM förra året var nog en fjärdedel av besökarna tjejer.

De två vännerna uppmanar alla att göra sitt eget öl.

– Det är svårt att göra riktigt god öl, men alla kan göra god öl, säger Patrik Karlsson.

– Börja med att läsa en timme på ett forum och köp sen malt, humle och jäst på nätet. Ölet kan du brygga i en 10-liters kastrull.

– Och börja med en ale. Den kan jäsa i rumstemperatur vilket gör jobbet enklare, säger Victor Norell.

Efter att de satt in ölet i kylen i förrådet, plockar Patrik och Victor med sig två solstolar och några flaskor öl. Solen skiner fortfarande och under resten av eftermiddagen ska de sitta och snacka på balkongen.

Samtalsämnet är givet.

 

Fotnot: Uppgiften om Svenska hembryggareföreningens medlemsantal kommer från Veronica Setterberg, pressansvarig för föreningen.