Podcast som gör det okej att må dåligt

”Jag är sjuk i huvudet” är en nylanserad podcast från Jessica Ekman och Viktor Åkerblom som vill bryta tabun kring psykisk ohälsa.

Livet som student kan innebära långa pluggsessioner och stark tentaångest. Samtidigt kanske det är första gången man ska försöka leva ett liv på egen hand. Intrycken kan bli överväldigande och verkligheten till slut komma ikapp.

Psykisk ohälsa på agendan
Jessica Ekman och Viktor Åkerblom har startat upp en podcast som just handlar om de tillfällena när det rinner över. Podcasten ”Jag är sjuk i huvudet” ska föra upp debatten om psykisk ohälsa på agendan.
– I dag är det tabu att må dåligt. Och det är sjukt. Man tror att alla så himla lyckliga – men alla egentligen mår skit. Det handlar inte om någon speciell folkgrupp eller generation. Vi vill bryta tabun och kunna prata om detta, säger Jessica Ekman, en av personerna bakom ”Jag är sjuk i huvudet”.

Praktisk och akademisk erfarenhet
Jessica Ekman är legitimerad sjuksköterska och studerar samtidigt till psykoterapeut. Hon hoppas att kunna motarbeta fördomar som frodas kring psykisk ohälsa med sin akademiska ingång.
– Jag har mycket kunskap om det fysiologiska och anatomiska som sker när man mår psykiskt dåligt. Jag vill kunna informera lyssnarna om vad som händer och kunna slå hål på fördomar, säger hon.

Vid sin sida har hon Viktor Åkerblom, bland annat känd från barnprogrammet Bolibompa på SVT.
– Viktor är uppväxt med narkotikamissbrukare och har bott i fosterfamilj. Han hade alla förutsättningar för att inte må bra. Han ska prata om sin bakgrund och sina erfarenheter. Vi har båda väldigt olika bakgrunder, säger Jessica Ekman.

Värst erfarenheter som ung
Jessica Ekman beskriver sin egen uppväxt som idyllisk, trygg och med kärleksfulla föräldrar. Men trots att det inte fanns några direkta yttre omständigheter, led hon som ung av depression.
– Det var som ung jag upplevde det som värst. Då hade jag ingen som förstod mig – det var inte okej att ha tankarna jag hade. Vi är inte dömda att må dåligt bara för att vi lever i ett sjukt samhälle, säger hon.

Centralt tema
Varje avsnitt av ”Jag är sjuk i huvudet” kommer att ha ett centralt tema. Senaste avsnittet handlade om avund- och svartsjuka.
– Målet är att få människor att ifrågasätta vår samtid och vårt samhälle. Att må dåligt är inte fel på dig, utan på samhället. Vi vill att man ska förstå varför man mår dåligt och vad man kan göra åt saken. Det är vårt yttersta syfte, säger Jessica Ekman, grundare till podcasten ”Jag är sjuk i huvudet”.

”Jag i sjuk i huvudet” har släppts i sex avsnitt. Senaste kan du lyssna på HÄR.