Klädinsamling med oväntade inslag

- in Nyheter

Under lekfulla former anordnar studenter från Emmaus en klädinsamling på lördag. Förutom chansen att rensa ut garderoben kan man även få delta i en gladiatorinspirerad lek.

Under projektnamnet ”Dress the tree” har fyra lundastudenter från hjälporganisationen Emmaus Fredriksdal planerat en klädinsamling som kommer hållas på Stortorget under lördag. Själva innebörden av ” Dress the tree” kommer besökare av klädinsamlingen att få uppleva på plats.
– Vi har gjort ett träd där deltagare kan hänga upp ett klädesplagg. I slutet av dagen är trädet förhoppningsvis fullt och då kommer vi visa hur mycket vatten och koldioxid som sparats genom att återvinna textilier, säger Axel Philipsson som studerar maskinteknik på Lunds tekniska högskola, LTH.

De insamlade kläderna kommer att antingen säljas vidare av Emmaus eller återvinnas, och pengarna skänks till andra hjälporganisationer. ”Dress the tree” är ett av flera projekt från Emmaus där många utländska studenter deltar. En av dem är arkitektstudenten Irene Ikonomopoulou, från Kalamata i Grekland.
– Jag är intresserad av återvinning och vill vara med och bidra. Sen är det också kul att träffa andra studenter med olika bakgrunder, säger Irene Ikonomopoulou.

Vill skapa attitydförändring
Initiativtagarna till ”Dress the tree” har uppfattat att många tycker det är tråkigt att återvinna kläder och vill därför skapa en större upplevelse.
– Vi vill göra något som folk kommer att minnas och som kan spridas till andra städer, säger Linn Norberg som också studerar maskinteknik på LTH.
– Man ska gå därifrån och känna att man har gjort skillnad.

Inspiration från Tv
Ett försök till att göra klädinsamlingen mer spännande är inspirerat av Tv-programmet Gladiatorerna, berättar Axel Philipsson.
– Vi kommer ha en lek där man spänns fast i ett rep med motstånd och där man sedan ska försöka slänga i ett klädesplagg i en container.
– Många tycker att det är tråkigt att återvinna och leken blir därför en kul grej som symboliserar hur man kan övervinna motståndet, säger Axel Philipsson.

Den fjärde studenten bakom ”Dress the tree”, Asma Sahli, kunde inte närvara vid intervjun.