Årets Biljettenstipendiat prisad

- in Nyheter
@Lundagård

Lekfullhet, mod och briljans. De kriterierna har Lundagårds reporter och fotograf Daniel Kindstrand uppfyllt och tilldelas därför årets Biljettenstipendie.

Biljettenstipendiet instiftades år 2014 av tidigare Lundagårdsredaktören Marko Wramén. Han vill med priset premiera en medarbetare på Lundagård som gjort något utöver det vanliga.

Mod premieras
I år föll valet på Lundagårds reporter och fotograf Daniel Kindstrand, som med sitt journalistiska arbete i krigets Ukraina stack ut bland de nominerade.
– Stipendiet handlar just om att våga sticka ut och gå sin egen väg. Det har Daniel gjort. Det är handelskraftigt och modigt att våga lämna tryggheten i Lund och prova någonting annat. Sådant ska man premiera, säger Marko Wramén.

untitled-3420
Daniel Kindstrand vid sitt tacktal efter utmärkelsen. Foto: Lukas J. Herbers

Prisad tidigare
Daniel Kindstrand åkte till Ukraina sommaren 2014 och ville rapportera från krigets kärna ur de ungas perspektiv. Han kom hem med två artiklar och en mängd bilder: En av artiklarna publicerades i Göteborgs-Posten och den andra i Lundagård. En av hans bilder blev dessutom korad till årets bild bland Lundagårds fotografer.
– Det känns förstås bra. Men jag tyckte att det jag gjorde i Ukraina prickade in några av ledorden ganska bra. Just briljans låter kanske lite väl självgott. Jag hoppas att fler följer efter och vågar, säger Daniel Kindstrand.

Vad är mod, lekfullhet och briljans för dig?
– Det är att utmana sig själv och göra något annat som du inte skulle gjort. Just briljansen är väl snarare resultatet. Att vinna årets bild kan ju vara en sådan sak, säger han.

Stipendiet en resa till Warszawa
I fjol innebar stipendiet en betald resa till Berlin. I år går resan till Polens huvudstad Warszawa.
– Jag tycker att det är viktigt att få folk att förstå att det är krig i Europa, i Ukraina, nära oss. Polen ligger tvärsöver Östersjön för oss och är grannland med Ukraina. Warszawa är dessutom en spännande och kul stad att vara i, säger Marko Wramén.

Stipendiaten Daniel Kindstrand instämmer.
– Det ska bli spännande att åka dit. I Polen verkar de ha en ganska aggressiv approach till Putins agerande. Det ska bli extra spännande att ta pulsen på den frågan, säger han.

Du ska dit och jobba?
– Ja, man kan alltid reka lite.

I sommar ska Daniel Kindstrand vara på Hufvudstadsbladet som multijournalist. Framöver hoppas han dock kunna komma desto längre söderut.
– I framtiden planerar jag arbeta med bas utomlands. Just nu lutar det åt Istanbul, Beirut eller Bangkok hösten 2016, säger Daniel Kindstrand.

Motivering till Daniel Kindstrand som årets Biljettenstipendiat:
”Daniel Kindstrand har i starka bilder och balanserade ord skildrat studenternas kamp inte bara för ett fritt Ukraina utan också mot korruptionen på universiteten. Att våga ta egna beslut och gå sin egen väg är viktiga egenskaper som Biljettenstipendiet vill främja, och något Daniel visat prov på.”