Ungdomsutbyte ska föra samman Sverige och Balkan

- in Nyheter

I oktober anordnas ett ungdomsutbyte mellan Serbien, Kosovo och Sverige. Arrangörerna hoppas att utbytet ska föra länderna närmare varandra.

En landslagsmatch i fotboll mellan Albanien och Serbien i oktober 2014 urartade och supportrar stormade planen. På grund av de spänningarna mellan länderna som accentuerades vid matchen, väljer organisationen FOTA att anordna ett utbyte mellan ungdomar från Serbien, Kosovo och Sverige. Det kommer att anordnas 20–27 oktober och kallas ”For better unity, active in our community”
– Folk ska kunna träffas oavsett kulturell bakgrund, säger Míša Rábová, tidigare masterstudent i Visual Culture på Lunds universitet, och organisationsutvecklare på FOTA.

Workshops för att skapa broar
Utbytet tar plats i Skåne i oktober i år.
Míša Rábová menar att syftet inte ska vara en veckas fredsamtal. Det kommer i stället arrangeras olika workshops inom entreprenörskap och inspiration.
– Målet är att skapa broar mellan unga människor i Skandinavien och Balkan. Vi försöker se det som ett ömsesidigt utbyte och inte som att ”ni hjälper dem”, säger hon.

Sex ungdomar och fem ledare
Sammanlagt 18 ungdomar från de tre olika länderna tillsammans med fem ledare kommer att bo och leva tillsammans i en scoutstuga i Torna-Hällestad, där de kommer få uppleva

Míša Rábová, organisationsutvecklare på FOTA. Foto: Casper Danielsson
Míša Rábová, organisationsutvecklare på FOTA. Foto: Casper Danielsson

och utforska varandras olika kulturer. Temat är samhällelig utveckling, och de olika workshoparna kommer bland annat handla om ungdomsarbetslöshet, rasism i samhället och kvinnors diskriminering.

I Sverige i dag finns det många tillströmmande ungdomar från andra länder, och Míša Rábová anser att problemen Balkan står inför även kan implementeras på Sverige.
– Så vi slår ihop de här tre grupperna och initierar samtal om samhällen, ett område som berör allihop och där många upplever likartade problem, säger hon.

Balkan – en puttrande gryta
Míša Rábová
berättar att hon efter fotbollsmatchen fick upp mycket hat och nationalism från albanska vänner i hennes facebookfeed.
–Det är inte en slump att vi valt just detta ämne och dessa länder. Balkan är fortfarande en puttrande gryta, och vi tänkte åtminstone försöka initiera en dialog, säger hon.

LU open står för heldag
Lunds universitets sociala innovationscenter, LU Open, kommer en av dagarna att anordna en heldag med föreläsningar och rundtur på Ideon.
– Förhoppningen är att alla tar tillvara på informationen och för med sig den hem sen, säger Míša Rábová.

Anmälning för de ungdomar i Sverige är öppen för alla inom åldersgruppen 16-25. Hela veckan med allt inkluderat kommer vara gratis. Anmälan ska vara inne senast sista september och skickas till info@fotaorg.se.