Mer stöd åt HBTQ-personer i Helsingborg

- in Nyheter
@Sofia Fritze

I dagarna blev det klart att Ung HBTQ/HBG får fortsätta driva sin verksamhet på mötesplats Kalifornia. Dock är det inte alla som känt sig sedda, något som ska lösas med hjälp av pengar från Helsingborgs Stad.

Helsingborgs Stad och Studiefrämjandet driver tillsammans verksamheten Ung HBTQ/HBG där huvudsyftet är att skapa en trygg mötesplats för unga hbtq-personer i Helsingborg.

I två år har denna trygga mötesplats funnits på mötesplats Kalifornia, som drivs av Helsingborgs Stad och beskrivs som en blandning mellan fritidsgård och trevlig mötesplats. Här arrangeras varannan torsdag träffar för unga vuxna mellan 13 och 26 år som identifierar sig som hbtq-personer.

Ett avtal har tecknats
Efter att ett avtal tecknats mellan Helsingborgs Stad och Studiefrämjandet den 25 februari, är det nu bestämt att denna mötesplats för unga hbtq-personer ska få finnas kvar.

Bakgrunden till insatsen är en förstudie och en rapport som skrivits som kartlägger unga hbtq-personer i Helsingborg. Tatiana Nilsson är verksamhetschef på studiefrämjandet Västra Skåne och berättar att det är de som genomfört hela studien, från första tanke till avslutad rapport.

– Vi insåg att detta var en målgrupp som hittills varit näst intill osynlig i Helsingborg och att det var här vi skulle fokusera vårt arbete, berättar Tatiana Nilsson.

Förstudien har presenterats för en rad representanter i Helsingborg, bland annat har kommunstyrelsen och kulturnämnden fått ta del av rapporten.

– Rapporten har läst av många i Helsingborg och mediebruset kring den blev stort, vilket gjort att trycket på politikerna i Helsingborg har ökat, berättar Tatiana Nilsson.

Fortfarande inte alla som känner sig sedda
Dock är det inte alla som känner sig sedda och uppmärksammade. Bara en bit bort från mötesplats Kalifornia ligger campus Helsingborg.

Christoffer som studerar sitt första år på skolan, och själv identifierar sig som homosexuell, anser inte att han fått någon speciell information eller mötesplats han kan vända sig till.

– Jag tyckte inte att jag fick tillräckligt mycket information om vart jag kan vända mig med frågor när jag började studera i Helsingborg, säger Christoffer.

Han fortsätter:

– Personligen känner jag att det hade varit roligt att träffa likasinnade och bara ha någonstans att hänga, det behöver inte vara så komplicerat! Säger Christoffer.

En bättre framtid utlovas
Tatiana Nilsson på studiefrämjandet menar att anledningen till att Ung HBTQ/HBG kanske inte synts tillräckligt beror på att projektet länge varit osäkert och att det saknats pengar.

– Tidigare har vi inte kunnat planera för framtiden. Det har dock ändrats nu tack vara avtalet med Helsingborgs stad som bland annat innebär regelbundet finansiellt stöd.

Fakta:

Är du ung hbtq-person i Helsingborg som vill träffa likasinnade, har frågor eller bara vill ha någonstans att hänga kan du vända dig till mötesplats Kalifornia. Du kan också vända dig till P6! som är en studentförening som arbetar för att främja sexuell hälsa bland studenter vid Lunds universitet.

* HBTQ är en svensk vedertagen akronym för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

About the author

Sofia Fritze är reporter på Lundagård sedan våren 2015.

Related Posts