Böcker att fira med

Våren är här med sina möjlighet till bokorgier i gräset och 23 april är det världsbokdagen. Men ibland är det svårt att ställa om från eximinationsläsning till njutningsläsning. Kulturredaktionen ger dig därför tips på några riktigt bra skönlitterära böcker.

byline_malin_print
Malin Johannesson.

Deppiga dagars dikter

Till alla drabbade av den årliga  vårdepressionen rekommenderar jag Vårt behov av tröst av Stig Dagerman. En nätt samling noveller, artiklar och dikter. Dagermans språk är poetiskt och han har en förmåga att få texterna att flyta fram. Miljö- och karaktärsbeskrivningar är alltid lika levande. Kanske kan den ge lite tröst när våren känns som svårast.

Kärlek enligt Bob     

I sällskap med en rad experter funderar Bob Hansson i boken Kärlek – Hur fan gör man? över konceptet kärlek i singel-Sverige. Alltsammans varvas med Bobs sköna dikter. Boken är något av en ögonöppnare. Speciellt tänkvärd och intressant är intervjun med K.G Hammar.

frilagdjosefin
Josefin Granetoft.

Spice girls & nutella 

Boken Vi håller på med en viktig grej handlar om att vara elva år, äta Nutella direkt ur burken och lyssna på Spice Girls med sin bästis. Till er som knappt vill tänka på de där pinsamma åren på mellanstadiet: Läs! Sara Hanssons självbiografiska serieroman har inte bara sjukt hög igenkänningsfaktor, utan visar också hur smart, rolig och viktig den där elvaåringen faktiskt var!

Odödlig könssatir

Berättelsen om transkvinnan Lili Elbe i filmen The Danish Girl har fångat många hjärtan den senaste tiden. Samtida med henne skrev Virginia Woolf romanen Orlando, en fantastisk berättelse som gör en transpersons livsöde odödligt. Till skillnad från The Danish Girl är detta ren fiktion, men fyllt av fantasi, komik och sylvass satir mot föråldrade könsföreställningar.

Pussel med minnen

Flickvännen Laide och bästa vännen Vandad tänker i Allt jag inte minns tillbaka till Samuels sista dagar i livet – men vems minnen kan vi egentligen lita på? Som läsare känner jag mig nästan som en detektiv, som måste pussla ihop vittnesmålen och avslöja bluffen. När du läser denna Jonas Hassen Khemiris senaste bok är det svårt att inte fastna i sträckläsning.

byline_jakob_ehde_fix
Jakob Edhe

Vår eller världskrig

Något med våren får en att tänka på naturens kretslopp och döden. I Louis-Ferdinand Célines roman Resa till nattens ände dras Ferdinand med i första världskrigets galenskap och möter sin egen dödlighet. Hur ska man bete sig när man påminns om att livet inte är oändligt? Låt Ferdinand ge dig sitt svar när du ligger där på gräsmattan och timmarna rasar i väg.

Hopplös humor

Karaktärerna i I väntan på Godot är fullkomligt hopplösa. De väntar på något som antagligen aldrig kommer att komma, men det skildras med Samuel Becketts unikt svarta humor. Han påminner en om att det alltid finns något att skratta åt, även i de mörkaste stunder. Liksom våren avväpnar han mörkret och får en att se det härliga i livet.

Deppig? Fly världen!

Jämfört med mina andra tips som tillhör den mer pessimistiska världskrigstiden är Signe Gjessing en frisk fläkt. Hennes andra diktsamling Blaffende rum kom förra året. Med kosmiska liknelser och vackra naturbilder skapar hon en sorts förundran över världen. Perfekt för när knopparna börjar slå ut och världen blir vacker igen.