Humoristisk invigning av jubileet

- in Nyheter, Recension
@Tindra Englund

Revy, fyrverkerier och billiga skämt. Universitetets 350-års jubileum invigdes i en lättsam ton med blickar både framåt och bakåt.

Scenen öppnades med pampig orkestermusik och fanprocession för att därefter övergå i en kort historisk tillbakablick i form av ett  bildspel.

I sitt inledningstal berättade sedan rektor Torbjörn von Schantz om när universitetet senast firade sitt jubileum. Året var 1968 och det var massiva demonstrationer i Lundagård. Studenter demonstrerade mot ett ojämlikt samhälle och de auktoritära hirarkierna och kravallpolisen var tvungna att skydda gästerna då de förflyttade sig från universitetshuset till AF-borgen.
– Men viljan att påverka är i sig något gott, säger rektor Torbjörn von Schantz.

Efter ett något mer allvarligt tal om behovet av grundforskning skämtade rektorn till det genom att göra en fejk-promovering av Göran Bexell, ordförande i jubileumskommittén.

Fejk-proomverigen följdes så av invigningens konstigaste nummer. Efter en upphandling av ”Svenska kändisresor” utspelade sig en extremt långdragen sketch.  Som en dålig revy med svärord, skrikiga röster och chockgula kläder babblade ”Jolanta” och ”Göran”, kända från Hipp Hipp, på i all oändlighet om det två år långa jubiLEUMSprogrammet.

Efter det var det dags för en subtil kritik mot innovationsfokuserad forskning i form av ett sångnummer från den kommande Arma Mater revyn.
– Endast dumma människor fattar inte vad det är. En akademi kan bli en industri, hitta rätt personer, vi ska ha innovationer, sjunger duon i kör.

Men sedan tar showen fart och det blir roligt på riktigt. Då kliver nämligen Uppsala universitets rektor upp som den dryga storasyster hon är och håller ett tal i perfekt balans mellan ironi och hånfullhet. Tyvärr avbryts hon efter en stund av Malmö högskolas rektor som med en mindre ärlig glimt i ögat fortsätter på den inslagna tonen. Bland annat framför hon en hälsning från Malmös studenter till Lunds studenter.
– Kära lundastudenter inte ska ni behöva slicka på frimärken för att få i er punchen, kom i stället till Malmö, här dricker vi punchen.

Även Lus ordförande Björn Sanders tal tog avstamp i en skämtsam ton och han konstaterade att 350 år är ungefär den tid det skulle ta att läsa samtliga fristående kurser vid Lunds universitet.

Men sedan slog han in på ett allvarligare spår och konstaterade att det  är omöjligt att tänka på framtiden utan att känna både oro och ovisshet.
– Vi kommer aldrig att ha någon som helst aning om vad som finns där. Vår uppgift är i stället att skapa en beredskap för det oanade, säger Lus ordförande Björn Sanders.

Invigningen avslutades runt fontänen i Lundagård med kanonsalut, musik och fyrverkerier från AF-borgens tak.
Sammanfattningsvis visar universitet med all tydlighet att de följer den lundensiska devis som Arma mater hänvisar till nämligen att man inte ”ska ta sig själv på för stort allvar”, ens när man uppnått den hedervärda åldern av 350 år.


Fyndigaste kuplett: Innovation sången.

Bästa rekvisita: Göran Bexells promoveringshatt.

Roligaste tal: Uppsala universitet.

Häftigaste specialeffekt: Det röda fyrverkeriet som för en sekund kunde misstas för en eldsprutande draken som svingade sig ned från AF-borgens tak.