TV: Bland kondomer och krokodiler

- in Intervju, Kultur & Nöje

Kuriosakabinetten är en speciell del av det historiska museet. Här finns bland annat drottningen av Nya Zeelands klänning och Lunds äldsta kondom.  

Trots att Historiska museet legat på samma centrala plats i hundra år är det många som inte tänker på att det finns. Det är ett av norra Europas äldsta arkeologiska museer och grundades 1805. Kicki Eldh, utställningsproducent, berättar att professor Kilian Stobaeus donerade en kuriosa-samling till universitetet 1735. En samling som inspirerat många unga studenter, inte minst Carl von Linné.

Kuriosakabinetten,
rummet där delar av denna samling finns, skiljer sig från museets andra avdelningar. Här finns det många olika typer av objekt från 1800-talets etnografiska era; till exempel Europas äldsta kondom, en mumie och Descartes skalle. Medan vi vandrar runt och betraktar föremålen förklarar Kicki Eldh vad som är så speciellt med just kuriosakabinetten.
Jag tycker att historia är viktigt, och i fråga om kuriosakabinettet är det också historian om historian som man får till dels. Hur föremålen har samlats, hur vetenskap har uppstått och hur vi har betraktat oss själva och omvärlden genom århundradena.

Från början
var museet en del av den arkeologiska institutionen, och tills för cirka femton år sedan främst till för forskare och studenter.
Sedan dess har vi jobbat på att bli publika och föra ut mer aktuell forskning till allmänheten, och att belysa det senaste som händer inom de discipliner som vi har föremål inom, säger Kicki Eldh.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Historiska Museet

  • Gratis inträde för studenter vid uppvisning av studentkort
  • Kostnadsfria guidade turer ges på lördagar kl. 13:00 och 15:00
  • Öppet: tisdag – fredag 11:00 – 16:00 och lördag – söndag klockan 12:00 – 16:00