De stora frågorna diskuteras under lunchtid i Helsingborg

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Den 4 oktober startar samtalsserien Världen av idag på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Idén uppstod när Trump blev vald som president och är en blandning av samtal och debatt med vad Dunkers i ett pressmeddelande kallar ”några av de främsta samhällsgranskarna”.  

”Samhälsgranskarna” är alla knutna till Lunds universitet och kommer diskutera frågor inom media, arbetsliv, politik och demokrati.
–Bakgrunden till samtalsserien är väl att det är ett intressant läge i världen i dag och idén föddes egentligen när att Trump blev vad till USA:s president förra året, säger Fredrik Öjbro, kultursamordnare på Dunkers kulturhus.

Föreläsningarna kommer ske under lunchtid mellan klockan tolv och ett. Därför tror Fredrik Öjbro att man når andra människor än om man skulle förlägga föreläsningarna på en lördag kväll.
–Vissa kanske väljer att gå ifrån arbetet på lunchtid, andra är arbetslösa, pensionärer eller kanske jobbar skift. Det finns många som inte har ett klassiskt nio till fem arbete och kan komma den tiden. Vi har egentligen inte pratat om en åldersgrupp som målgrupp utan ämnet är den gemensamma nämnaren i stället för vilket årtionde man är född, säger Fredrik Öjbro.

Arrangörerna har också valt att experimentera med formen för föreläsningarna. De två första samtalen kommer hållas av två forskare som undervisar på Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitetet: Camilla Nothhaft och Sara von Platen. Dessa samtal kommer avslutas med en så kallad ”debattle” där man bjudit in gymnasieelever ifrån Helsingborg att debattera med föreläsarna.

Även de två avslutande samtalen förs av personer med anknytning till Lunds universitet. Studenter vid samhällsvetenskapliga fakulteten känner möjligen till namnet på den person som kommer tala om hur den svenska populismen ser ut – nämligen Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Inbjuden för att avsluta samtalsserien och för att tala om den liberala demokratins utmaningar är journalisten och kolumnisten Per T Ohlsson som även är hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet.

Första samtalet äger rum på onsdag den 4 oktober och kommer sedan äga rum varannan onsdag fram till den 15 november.