Den 8 mars är det dags att fira kvinnorna

- in Nyheter

För tredje året i rad slås portarna upp på Mejeriet för en helkväll där de som kämpat och fortfarande kämpar för människors lika värde ska firas. På plats går det att njuta av både musik, konst, samtal, film och klubb.

Tillsammans med Femilund och Radio AF arrangerar Mejeriet i dag en helkväll till kvinnors ära. Diana Eriksson-Lagerqvist, vice ordförande och kommunikationsansvarig för Femilund och Anna Andersson Björk, sammarbetschef på Radio AF är två av de som jobbar hårt för att kvällen ska kunna äga rum.

På Mejeriet den 8 mars är det mycket som händer. Dörrarna slås upp klockan åtta och kvällen slutar inte för ens vid tre.
– Det kommer att hända massor av grejer! Dörrarna öppnas klockan åtta och då börjar textkonstnärerna läsa upp sina texter på lilla scenen. Ute i black-boxen tvärs över gården drar banden igång klockan nio. Sen rullar det på under kvällen med artister och dj:s på lilla scenen, säger Anna Andersson Björk.

– Filmkonstnärer kommer att visa sina filmer inne i biografen och konstnärer kommer att ställa ut sin konst i garderoben, säger Diana Eriksson-Lagerqvist.

De kreatörer som ska delta under kvällen är kvinnor, ickebinära och transmän.
– Det är viktigt att ge dem utrymme eftersom de här branscherna är svårare att ta sig fram i om en inte är en cisman, säger Diana Eriksson-Lagerqvist.

Elin Hörberg, producent på Mejeriet, har varit med och jobbat med den internationella kvinnodagen på Mejeriet alla år. Enligt henne skiljer sig årets event från tidigare år.
– I år är det fler band bokade än det varit tidigare. Det finns även ett större fokus på lokala kreatörer som är verksamma i Skåneområdet. En till grej som är ny är att vi i år har ett helt galleri med konstnärer, tidigare har vi bara haft en, säger Elin Hörberg.

Är alla välkomna att fira den 8 mars på Mejeriet?

– Alla är välkomna så länge de respekterar vårt syfte. Vi accepterar ingen sexism, rasism eller annat förtryck. Det här ska vara ett tryggt forum, säger Diana Eriksson-Lagerqvist.

För den som vill fira den internationella kvinnodagen i dag, finns inte många valmöjligheter runt om i Studentlund. Lundagård har kontaktat nationer och kårer samt gått igenom evenemangskalendern och det är få som valt att uppmärksamma denna dag.

Att få andra i Studentlund valt att göra något på den internationella kvinnodagen tycker tjejerna är både pinsamt och tråkigt, samtidigt är de inte förvånade.
– I Studentlund generellt finns det en bristande insikt om att ha en representation och att driva inkluderingsfrågor. Det är en av anledningarna till att föreningen Femilund startades, säger Diana Eriksson-Lagerqvist.

Den internationella kvinnodagen instiftades år 1910. År 1977 började dagen att firas officiellt, på initiativ av FN.