En förebild som snackar teknik och inte bara jämställdhet

- in Nyheter

Den kvinnliga representationen inom IT-branschen har legat på runt 30 % de senaste åren. Varför är det så? Och varför när vi talar om kvinnor i IT-branchen är det allt för ofta om deras representation istället för deras prestation? Det vill LTH-studenten Hanna Andreason, som är nominerad till utmärkelsen Årets IT-tjej, tala om.

Årets IT-tjej är Microsofts utmärkelse för att främja unga, kvinnliga talanger inom IT-branchen. Den ämnar att skapa en plattform där unga tjejer kan agera förebilder på en annars mansdominerad marknad. En av de nominerade till 2018 års utmärkelse är masterstudenten Hanna Andreason.

Hanna Andreasons väg till att välja en utbildning med fokus på IT har inte varit spikrak. Med omvägar inom bland annat bioteknik har hon, efter mer än fem år av universitetsstudier, bara en termin kvar till examen. Hon ser sig som ett exempel på att det är möjligt att byta riktning om man hamnat fel och tror att detta står som viss grund till nomineringen.

Det finns en stark glöd uppe på LTH

Hon tror att bilden av den stereotypa datanörden är en anledning till att så få tjejer attraheras av branschen.
– Men den stämmer ju inte! Och desto fler tjejer vi lyckas motbevisa, desto fler blir vi i framtiden, säger Hanna Andreasson entusiastiskt.

Årets IT-tjej-nominerade Hanna Andreason vill vara en förebild som snackar teknik och inte bara jämställdhet. Foto: Natalia Perez-Phillips

– Världen blir mer och mer digitaliserad. Behovet av IT-kunskap är redan stort och kommer bli större. Varför ska inte vi tjejer vara med på den resan? Om bara män utbildar sig i detta så kommer marknaden även fortsättningsvis att styras av män, säger Hanna Andreason.

Det är viktigt att framhäva de kvinnor inom branschen som är duktiga och brinner för det de gör. Och då inte enbart för att tala om jämställdhetsfrågor. Även om hon inte vill ignorera jämställdhetsfrågan så är det viktigt att ha förebilder som också pratar om teknik, inte endast jämställdhet.
– Årets IT-tjej skall kunna tala för alla tjejer i branschen. Visa att vi är flera. Att vi finns på marknaden, säger Hanna Andreason.

Som svar på frågan hur hon känner inför nomineringen gav Hanna Andreason svaret att hon ställer sig ytterst ödmjuk inför den, men att hon vet många tjejer på LTH som lika väl kunde fått den.

– Det finns en stark glöd uppe på LTH och jag tror inte att jag inbillar mig när jag säger att den blir starkare, säger hon.

Årets IT-tjej

För 16:e året i rad delar Microsoft ut pris till årets IT-tjej. Utmärkelsen instiftades för att främja unga, kvinnliga talanger inom IT-branchen.

Den 21 mars koras årets IT-tjej under Universum Awards i Stockholm.