Din farmor har fått ligga mer än du

Aldrig förr har unga människor genom historien haft så många valmöjligheter som vi har idag. Men aldrig förr har vi fått ligga så lite som vi gör idag. 90-talisterna är den ungdomsgeneration som ligger minst av 1900-talets generationer. 

Inte sedan 1920-talet har en ungdomsgeneration haft så lite sex. Det visar en undersökning som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Archives of Sexual behaviour. Varför just 90-talisterna ligger så lite har forskarna inte ett klart svar på men en anledning sägs vara införandet av sociala medier.

Att hålla en konversation över nätet är ju så enkelt! Vi kan välja när vi vill skriva och när vi vill svara. Tröttnar vi kan vi radera personen direkt, bara genom ett enkelt klick. Genom appar som Facebook, Instagram och Tinder får vi en bild av hur vårt liv kan vara, eller borde vara. Apparna blir en handbok till ”The perfect life” och vi inser hur våra vänner borde vara enligt handboken och framförallt hur personen vi dejtar borde vara. De som inte duger sållar vi bort genom ett enkelt swipe åt vänster.

Det stora utbudet av dejtingappar borde göra att vår generation skulle få ligga mer än någonsin. Men har vi kanske så många valmöjligheter via apparna att vi istället blir hämmade och drar oss för att ta kontakt? Det känns plötsligt lättare att hålla en konversation över en skärm än att prata IRL. Vissa forskare menar att för många valmöjligheter, ett för stort utbud, kan ha negativ effekt och göra att människor bara blir ännu mer kräsna. Man höjer sina krav, och plötsligt tycker man inte att någon är tillräckligt bra.

Men hur mår vi egentligen över att ständigt vara uppkopplade? Då ungdomar tillbringar mer tid på nätet än att ses i verkligheten, får teknologin en motsatt, negativ effekt menar forskare vid Göteborgs universitet. Att ständigt ha koll över vad alla followers gör leder till en inre stress. Stress och oro minskar lusten per automatik och om man dessutom ägnar väldigt mycket tid åt mobilen, får man helt enkelt mindre tid för annat. Som till exempel att ligga.

Så 90-talisternas utmaning ligger i att kunna koppla bort de sociala nätverken med de tusen valmöjligheterna och att faktiskt våga välja. Våga välja och se vad som sker utan en brännande mobil i fickan. Det kommer förmodligen kännas läskigt men varför inte be om råd från någon som gjort en del val. Farmor till exempel. För även om hon inte är en fena på sociala medier, så har hon i alla fall fått ligga mer än vad du har.