Trafikläget inför karnevalen

- in Nyheter

Under årets karnevalshelg kommer delar av centrala Lund precis som tidigare år att spärras av. Det rör sig om ett mindre område som spärras av jämfört med under den förra karnevalen för fyra år sedan, men däremot kommer avspärrningarna vara svårare att ta sig förbi.

Nästa helg drar Lundakarnevalen 2018 i gång, och i samband med det anordnas även det traditionella karnevalståget. Nytt för i år är att karnevalstågets rutt har dragits om till att gå via Bredgatan och Sankt Petri kyrkogata istället för via Sankt Laurentiigatan. Anledningen till det stavas det pågående spårvagnsbygget. Samtidigt som karnevalståget drar fram runt centrala Lund under drygt två timmar på lördagen och söndagen stängs hela området av för alla motorfordon.

Det avstängda området sträcker sig från Bangatan vid Lund C i väster till Allhelgonakyrkan i norr,  Tomegapsgatans slut i öster och Mårtenstorget samt Botulfsplatsen i söder.
– Det här är nödvändigt för att det ska kunna gå överhuvudtaget. Under tidigare karnevaler har avgränsningen varit ett mycket större område. Eftersom det påverkar andra människor, och för att folk ska slippa ansökningar, har vi dragit in på själva området som vi stänger av, säger Charlotta Lenninger, kommunikatör på Lunds kommun.

Samtidigt har avspärrningarna blivit skarpare, i form av fysiska hinder och polisbevakning.
– Det blir helt omöjligt att ta sig in eller ut från det avstängda området lördag och söndag mellan klockan 11 och 15. Busstrafiken anpassar sig med tillfälliga busshållplatser. Bussarna slutar att gå vid klockan 10 och börjar gå igen vid 16, för vi vill inte riskera att någon buss fastnar, säger Charlotta Lenninger.

Förutom att bussarna inte kommer att gå som normalt i centrala Lund kommer det även att gälla ett parkeringsförbud längs karnevalstågets väg under hela lördagen och söndagen. Kommunen informerar mer om vad som gäller under karnevalshelgen, både riktat till kommuninvånarna och personer som kommer körande in till Lund, via bland annat en affischkampanj och utskick till boende inom det område som stängs av för karnevalståget.
– Närmast påverkade är de som bor och har verksamheter inom området. Vi informerar via webb, utskick och sociala medier när det närmar sig. De som har frågor ska kunna få svar. Verksamheter inom det här området kommer att få information i veckan i form av ett vykort skickat till sig. Vi går även ut med ett pressmeddelande och pressen brukar vara bussiga med att hjälpa oss att lyfta trafikinformation, säger Charlotta Lenninger och tillägger:

– Lunds stadskärna är lite för liten för den här mängden människor och därför spelar det stor roll med vilket trafikslag man tar sig in till staden. Kan man lämna bilen hemma och åka in med kollektivtrafiken – alternativt parkera bilen i utkanten av staden och ta bussen in – är det bra.

När det gäller tågtrafiken till och från Lund under karnevalen meddelar Skånetrafiken att man kommer att förlänga de flesta tågen med fler vagnar.

Se hur karnevalstågets rutt ser ut från en cykel.