Livet – mer än karriären

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Att ha en bra lön och få bra förmåner, är det verkligen det viktigaste? Studentlivskrönikör Maja Wilhelmsson skriver om att vilja ha ett annat mål i livet än att göra karriär.

Det är lunch och föreläsningssalen är fylld av studenter.  Några är här för den gratis salladen, andra för att de är genuint intresserade av företaget som ska presenteras. Powerpoint bilderna svischar förbi medan två skjortklädda män berättar om sina jobb. Resor utomlands, pingisbord och ölkyl på kontoret och fullspäckade veckoscheman.

Visst är det kul att höra om deras arbete. Den vardag som de berättar om det är studenterna i föreläsningssalens framtid. Vi är alla här på universitetet för att bli något. För att få en titel eller en examen att skylta med. För att äntligen kunna svara på frågan vad man vill bli när man blir stor på riktigt. Men jag funderar ofta på om detta verkligen kan vara allt. Är kampen om en karriär något att sträva efter? Att ha en bra lön och få bra förmåner, kan det verkligen vara det viktigaste?

Många av företagen som kommer till universitetet försöker locka med tjänsteresor, bra förmåner och spännande uppdrag. Linkedin profiler, sommarjobbsansökningar och speeddating intervjuer diskuteras. “Om du kommer hit i sommar så har du möjlighet till förlängning. Hos oss har du möjlighet att göra karriär.” Vi studenter uppmanar varandra att söka engagemang, för det är ju så bra att ha på CV:t, och jobbar gärna extra vid sidan av plugget.

Jag funderar ofta på om detta verkligen kan vara allt

Ordet karriär får mångas ögon att glittra, men det resulterar också i stress och press. För mig har ordet nästan uteslutande en negativ klang. Jag har så svårt att tro att en fin tjänst med ett högt belopp på lönespecifikationen kommer att göra mig lycklig. Att hela tiden sträva efter att bli bekräftad genom yrkesframgångar är ingenting jag vill.

Kanske gör jag mig själv till en hycklare när jag sitter här med med goda karriärmöjligheter som ingenjör. Men jag tror genuint att sitta i kassan på närmaste mataffär men med mycket tid att lägga på relationer och intressen hade gjort mig bra mycket lyckligare än ett tajt jobbschema med trippelbokade möten på den finaste av alla konsultfirmor.

Jag förstår att jag sparkar in en hel del öppna dörrar när jag skriver denna text. Men ganska ofta glöms detta bort i kampen om de bästa jobben efter examen. Fortsätt gå på lunchföreläsningar, de är en superbra möjlighet för att få en inblick i sitt framtida yrke och en gratis lunch slår aldrig fel. Men i stället för att bara imponeras av deras klättring upp för karriärstegen försök tänka att det finns mycket mer i livet. Om vi engagerar oss mer i andra människor och  försöker vara nöjda med det vi har så tror jag inte att de höga lönerna, friskvårdstilläggen och resorna runt jorden kommer att kännas så viktiga längre.