Storleken spelar roll — när du väljer kondomer

- in Sexsidan
@Lundagård

Frasen ”kondomer sitter inte rätt på mig” låter kanske välbekant. Men i en värld full av kondomer i olika storlekar är det aldrig en legitim ursäkt för att inte använda en, och det krävs minsta möjliga ansträngning att hitta den mest bekväma storleken.När du har som jobb att predika om vikten av att använda kondom lär du dig snabbt vad folk tycker om dem. Det finns alla möjliga åsikter om kondomer och otaliga ursäkter för att inte använda en. Vill du veta vad den vanligaste ursäkten är? Storleken. Många tror att kondomer antingen är för små eller att de helt enkelt är obekväma.

Den tråkiga nyheten är att de inte har helt fel eftersom kondomer inte är ”one-size-fits-all”,  men de är väldigt elastiska. Det är alltså en fråga om komfort snarare än passform. Den typiska svenska kondomen, RFSU:s 53 millimeter breda Profil kommer troligen att passa alla, men den är inte nödvändigtvis särskilt bekväm. För er som inte tycker att kondomer är något för er baserat på att de antingen är för stora eller för små har jag goda nyheter: de finns i olika storlekar som varierar från 45 till 69 millimeter i bredd.

Med minimal efterforskning kan du ta reda på vilken storlek som är mest bekväm för dig.Kondomstorlekar bestäms utifrån bredd, och det är därför omkretsen som är nyckeln till att hitta rätt storlek. Längden är inte obetydlig, men det är väldigt sällan anledningen till att en kondom inte passar. Vad du bör göra först är alltså att mäta omkretsen på din erigerade penis med ett måttband – förslagsvis ett mjukt för att undvika skador. Kolla sedan på ditt favoritmärkes hemsida för att hitta dimensionerna för olika kondomer. Det kan vara en trial-and-error-process då det enda sättet att säkert veta om en kondom passar är att prova den. Om du har en stram budget och därför inte har råd att chansa så finns det några studentorganisationer *host* P6 *host* där du kan få olika kondomer i olika storlekar gratis.

Summan av kardemumman är att storleken spelar roll. Erinra dig om Marla Singers visa ord i Fight club: “A condom is the glass slipper of our generation”. En kondom i rätt storlek är som en glassko, som du själv måste hitta för att kunna njuta av tryggt och mycket mer tillfredsställande sex med din/a partner. Kom ihåg att det är värt besväret.

Yagmur Yilmaz – Ansvarig för extern utbildning vid P6

Översättning: 
Ellen Norman