Lupef tog hem kårmästerskapet

- in Nyheter
I dag avgjordes fotbollsturneringen Kårmästerskapet 2019. Efter att ha besegrat Medicinska föreningen i finalen stod laget Samba Lupef från Samhällsvetarkåren som vinnare av årets mästerskap. På det soliga och något blåsiga Smörlyckans IP i Lund avgjordes i dag Kårmästerskapet 2019 som är en fotbollsturnering för Lunds universitets studentkårer. Vinnaren får äran att arrangera nästa års kårmästerskap. I år står därför förra årets vinnare Lundaekonomerna som arrangörer. Deltar gör elva lag och reglerna är enkla. Reglerna är bland annat: sju spelare på plan, inspark i stället för inkast och det måste alltid vara minst en kvinna på plan. Den sista regeln är en av förändringarna i år, tidigare har kravet varit minst två kvinnor på plan. Regeländringen beror enligt Lisa Klofsten och Malin Åkesson, projektledare från Lundaekonomerna, på att det har varit svårt att locka kvinnor till turneringen. – Alternativet var att vi hade fått stryka lag på grund av det och då kände vi att vi hellre ville genomföra turneringen, säger Malin Åkesson. En anledning till att så få kvinnor spelar tror de två projektledarna kan bero på att kvinnor inte vågar ta för sig på samma sätt. Förutom att arrangera evenemanget spelar Lisa Klofsten och Malin Åkesson också för Lundaekonomerna, som vunnit båda sina matcher hittills, först 8-0 mot Naturvetarna och därefter med 2-0 mot Samba Lupef.
Fr.v. Malin Åkesson och Lisa Klofsten, båda projektledare från Lundaekonomerna och spelare i årets kårmästerskap. Foto: Anna Johansson.
Vilka vinner idag? – Vi ska ha kvar bucklan, säger Lisa Klofsten.
Omar Elmalli. Foto: Anna Johansson
Några meter bort sitter Omar Elmalli i gräset och dricker vatten, han tror inte att Lundaekonomerna kommer vinna. Vem tar hem segern idag? – Vi, Lupef. Vi har många duktiga spelare och vi spelar dessutom tillsammans som ett bra lag, säger Omar Elmalli. För många av spelarna är vinst målet, men för arrangörerna är stämningen under mästerskapet minst lika viktigt. Ett sätt att skapa mervärde är enligt arrangören Victor Forsfält Ljungberg från Lundaekonomerna att bjuda på olika produkter som företag sponsrat med, det ger också känslan av ett mer planerat evenemang menar han.
Victor Forsfält Ljungberg. Foto: Anna Johansson.
Jessika Lie, även hon en av arrangörerna, håller med om att turneringen är bra uppstyrd. – I år är dessutom vädret bättre för spelarna jämfört med förra året, det är inte lika varmt som då, säger Jessika Lie.
Jessika Lie. Foto: Anna Johansson.
Lagens uttagningsprocess skiljer sig åt mellan kårerna. Lundaekonomerna har haft uttagningar medan Samhällsvetarkåren löste problemet med för många deltagare genom att bilda två olika lag: Samlaget och Samba Lupef. Humanistiska och teologiska studentkåren (HTS) hade inte riktigt samma problem. – Vi tog dem som kunde och här är vi nu, säger Kevin Edberg från avbytarbänken. Laget från HTS spelade lika första matchen, förlorade den andra och gick därför inte vidare från gruppspelet.
Kevin Edberg som spelar för Humanistiska och teologiska studentkåren. Foto: Anna Johansson.
Vinnarna av Kårmästerskapet 2019 blev Samba Lupef som besegrade Medicinska föreningen med 3–2 i finalen. På delad tredjeplats kom Lundaekonomerna och V-sektionen.