Intimt sommarnöje på Österlen

- in Nyheter

Sedan tio år tillbaka har Garageprojektet Hammenhög (GH) anordnat konserter, filmvisningar, teatrar och konstarrangemang. Lokalen har dragit artister som Bob hund, Jenny Wilson och Ebbot från The Soundtrack of Our Lives. Lundagård har pratat med Camilla Backman som är en av arrangörerna.

Längs Österlens slingriga vägar kan du hitta fram till det lilla samhället, Hammenhög, där 928 personer bor. I Hammenhög ligger numera nedlagda Nilsson Hermans bilfirma som startade 1928 och var den största bilåterförsäljaren i Skåne efter andra världskriget.

2008 bodde Camilla Backman med sin dåvarande pojkvän i Stockholm. Hon var konstnär och han var musiker. De trängdes i trånga ateljéplatser, hade barn som precis skulle börja i skolan och drömde om att flytta till landet. De packade sina saker och flyttade till Österlen. Efter ett par år köpte de bygdens nedlagda bilfirma som byggdes om till en konsertlokal.

Sedan dess har det anordnats filmvisningar, konstarrangemang och konserter på platsen.

– I och med att vi också bor på gården är det en hemtrevlig och intim miljö att vistas i för både artister och publik, säger Camilla Backman.

Den 27 juli i sommar ska José Gonzales spela och soul-artisten Titiyo gästar den 20 juli. Camilla Backman säger att det kan vara lite svårt med kollektivtrafiken på Österlen men att om någon student vill tälta i anslutning till en spelning är det bara att höra av sig till dem. De hjälper gärna till att hitta en gräsplätt.

Det ska vara tillgängligt och enkelt att komma till oss. Det är viktigt för oss att vi inte drivs av i huvudsak kommersiella syften, säger hon.

Camilla Backman säger att man inte behöver ta sig så långt för att ha trevligt i Skåne, det finns många fina och roliga platser att ta sig till och utforska.

– Österlen och Skåne har många fina platser. Glöm inte att njuta i sommar.

Fakta: Garageprojektet Hammenhög

Garageprojektet Hammenhög är en scen som startade sommaren 2008. Lokalen var förut en bilhandel som startade 1928.

Denna sommar spelar Titityo den 20 juli och José Gonzales den 27 juli.

Biljetter kan du köpa på deras hemsida eller i dörren, såvida det inte är utsålt. Från Lund kan du åka Pågatåg till Ystad, byta till buss 570 mot Simrishamn och gå av på stationen ”Hammenhög Torget.”

 

About the author

Vendela var tidningsredaktör och annonsansvarig på Lundagård 2019-2021. Hon var även reporter och kulturskribent på Lundagård sedan våren 2017.