En ny(kter) klubb i Lund

- in Kultur & Nöje, Nyheter

En klubb för dans men utan alkohol. Låt konceptet sjunka in. I vår kultur och framförallt i studenternas Lund är tanken väldigt främmande. Alkohol är onekligen ett stort block i studenternas umgängeskultur, och ikväll arrangeras en klubb som kort och gott skurit bort det blocket. 

Oskar Sällström har länge velat göra drömmen om en nykter dansklubb till verklighet. Han har varit på liknande koncept i Köpenhamn och på festivaler. Nu tar han initiativet och introducerar konceptet i Lund, En klubb för människor med smak har premiär i kväll på Stenkrossen i Lund.

Är det en kritik mot alkoholkulturen? Är det ett politiskt ställningstagande som en del i en modern nykterhetsrörelse? Enligt Oskar Sällström är det egentligen mest grundat i hans eget behov att kunna få dansa. Dansa fritt och frigörande, det är vad han vill uppnå och eftersom det inte finns något sådant ställe i Lund, får man skapa det själv, resonerar Oskar Sällström.

Oskar Sällström verkar basera drivkraften på en filosofi om hållbarhet. Ett hållbart sätt att klubba, där definitionen av en bra fest blir att kunna lägga sig innan midnatt, kunna dansa sig genomsvettig och inte vakna bakfull. Det handlar om att bli bekväm i sitt nyktra uttryck och få chansen att expandera sin förmåga att uttrycka sig.

Att dansklubben är alkoholfri möjliggör även för föräldrar att ta med sig sina barn, och synbart påverkade kommer att nekas i dörren. Väl inne kommer tre dj:s turas om att spela för det stora dansgolvet, med förhoppningen att få många till att släppa loss och dansa sig svettiga.

Oskar Sällström har en förhoppning om att det även i Lund ska finnas en efterfrågan på ett alternativ till alkoholnormen. Att alkoholkonsumtion alltid förväntas kan bli påfrestande och då blir en nykter dansklubb ett alternativ där alkoholnormen lämnas i dörren.

–Folk har en viss rädsla inför att dansa nyktra, säger Oskar Sällström. Det är en av tabuerna som han vill frigöra sig från.

Oskar Sällström är mer av en visionär än en marknadsförare men förväntningen hos honom är ändå ganska förhoppningsfull. Trots att det är första gången han arrangerar en nykter klubb och att konceptet är nytt, är förhoppningen att det ska komma en hel del människor för att bara dansa.

Om kvällens evenemang blir lyckat hoppas Oskar Sällström på fler nyktra danskvällar. Foto: Wera Frantzén.

Finns det en framtid för detta normbrytande klubbande i Lund? Det återstår att se, men redan nu planeras nästa klubb i januari.

–Ifall detta går bra, så hoppas jag att det kan bli en återkommande sak, säger Oskar Sällström.

Det är dock en ekonomisk fråga, eftersom en vanlig klubb drar mycket vinst på just alkoholförsäljningen. Istället för alkoholhaltiga drycker kommer det att säljas veganska och nyktra alternativ i baren. Dessutom kommer biljetten att kosta 100 kronor och för det priset får man en helkväll av dans och en workshop med en danslärare. Det är dock inte vinsten som Oskar Sällströms vision drivs av. Alla som jobbat med projektet har gjort det ideellt.

–Det är egentligen bara andra människor som mig som vill se detta hända, säger han.

Musiken som spelas kommer att vara en blandning av genrer och inte ens Oskar Sällström vet fullt ut vad som kommer att erbjudas. Han ser fram emot att bli överraskad av de tre olika dj:s som ska spela. Oavsett vad som händer tycker han att det ska bli kul att dansa med sina vänner.