Kungligt spex med reformprotest

- in Recension, Spex

I dag har Lundaspexarnas Gustav Vasa premiär. Spexrecensenten Ida Lunga besökte generalrepetitionen för Lundagårds räkning och rapporterar om historiska händelser i välbekant spexformat.

Efter en mörk, kall och regnig promenad genom Lundagård känns Stadsteaterns fullpackade entré varmt välkomnande. Genom trängseln pilar gulklädda spexare och delar ut programblad till höger och vänster. Det är showtime.

Likt Boel är Lundaspexet förpassat till teatern ett stenkast från AF Borgen. Renoveringstidens slut nalkas men trots avsaknad av Stora salens välbekanta scen levererar Lundaspexarna en klassisk show. Gustav Vasa har allt från typiska kärlekskupletter till studentikosa ordvitsar.

Titelrollen tillika huvudpersonen Gustav Vasa huserar på slottet i Stockholm i juletid. Tyvärr är det knapert till och med i majestätets boning. För att råda bot på statsskulden propsar Vasa på reform, i form av reformation, något som inte uppskattas av alla. Protestantism föder protest i Smålands skogar och finstilta julklappar på rim stärker sönernas syskonkärlek, och mordlystnad. 

Ränker och intriger och revolution, mycket levereras på topp utav Lundaspexarna. Kanske faller kärlekshistorien i sig lite platt bland så framträdande personligheter. När karaktär och framtoning är allt blir ett magisk horn för enkelt, bisskuplettens huvudmans storstilade entré till trots.

Vad som däremot ger mersmak, särskilt för den något historisk bevandrade, är alla planteringar och anspelningar på både forna och kommande event i Vasaättens regi. Ärtsoppa är något av en röd tråd i ton med Erik XIVs outfit. Det och alla studentikosa versioner av historien så klart, att Nils Dacke är kurator på Smålands nation är ju givet.

Gustav Vasa är sammantaget ett bra spex, klassiskt på många sätt men vissa traditioner är inte att förkasta, som att upprorsledare ska valberedas till exempel. Lundaspexarna lyfter kungens regim till nya höjder, likt Olaus Petris tonartsbyte. 

 

Spexet ges:

Fredag 29 november kl. 19.00

Lördag 30 november kl. 17.00 samt 20.00

Söndag 1 december kl. 16.00 samt 19.00

OBS spexet är utsålt.

Bäst i test:

Ordvits: klappat och klart i kungens julfirande

Kuplett: mordlystna bröders soppkök

Dans: välsynkad reform av Gustav Vasa och Olaus Petri 

Dekor: Småländsk skog i sann John Bauranda, stuga i korthuskvalité inkluderad

Sångprestation: Moder Sveas tillrättavisande av viss landsfader

 

Foto: Wera Frantzén