Läkarstudent underkänd för bristande hygien

- in Nyheter

I slutet av januari underkändes läkarprogrammets första student på provmomentet Basalt professionellt förhållningssätt (BPF). Studenten ska ha brustit i hygien, vilket Läkartidningen var först med att rapportera om.

Det var på grund av bristande hygien som Lunds universitet i januari för första gången underkände en student för brist på professionellt förhållningssätt. Studenten har efter upprepade varningar inte uppnått Region Skånes regler för hygien och arbetskläder. Studenten ska exempelvis ha använt långärmad kofta trots att detta inte är tillåtet.

Studenten menar enligt medicinska fakultetens beslut att bristerna delvis är sanna, men också att de grundar sig i diskriminering och trakasserier från lärare.

Provmomentet, som infördes på läkarprogrammet under våren 2019, innebär att ”en student omedelbart kan underkännas om hen beter sig på ett sådant sätt att det till exempel utgör en fara för patientsäkerheten, hotar förtroendet för sjukvården eller aktivt stör [problembaserat lärande, reds. anm.] PBL-arbetet”.

– Om en handledare observerar att en student bryter mot ett professionellt förhållningssätt ges en varning, vid upprepade överträdelser kan det bli tal om ett underkännande, säger Christer Larsson, ordförande för programnämnden på läkarutbildningen.

Studenten har nu fått en individuell studieplan på en klinik. Efter två veckor kommer avstämning ske. Eventuellt kan studenten då godkännas på kursen.

– Målet är att studenten ska förstå och korrigera sitt beteende och därefter återuppta sina studier, säger Christer Larsson.

Två andra studenter har hittills fått varningsrapporter, men inte underkänts, för allvarliga brister i sitt professionella förhållningssätt. Den ena har vid upprepade tillfällen kommit för sent utan att ange skäl. Den andra likaså, men även väl på plats varit oengagerad i undervisningen. Under ett tillfälle har studenten somnat på lektionen.

Lundagård söker den underkända studenten.

Läs mer: Läkarstudenters lämplighet sätts på prov

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Det etablerade behöver kritiseras

I dagens diskussion om humanioras roll i samhället